latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:39 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Зашто се стало са најављеним формирањем Полицијске станице у Источној Илиџи? (ВИДЕО)

Зашто се стало са најављеним формирањем Полицијске станице у Источној Илиџи?
Полицијска станица Илиџа - Фото: РТРС
Полицијска станица ИлиџаФото: РТРС

Из МУП-а Српске одговарају да је општина Источна Илиџа дужна да обезбиједи адекватан простор, док из Општине поручују да су одустали од куповине простора, јер захтјев за 400 квадрата не одговара потребама Полицијске станице.

Источна Илиџа знатним дијелом граничи са Кантоном Сарајево, кроз општину пролази магистрални пут ка Фочи, што су разлози за појачано присуство полиције на том простору.

Почетком прошле године све је упућивало на то да ће Источна Илиџа поново добити станицу полиције. Начелник Маринко Божовић најављивао је тендер за куповину простора и увјеравао да је Општина спремна да га плати.

"Нема ниједног разлога да у првој половини 2017. године не буде и смјештена на Источној Илиџи", наводи Божовић.

Само два мјесеца касније након начелникове изјаве, СО Источна Илиџа усваја закључак да се Одлука о куповину простора за смјештај Полицијске станице Источна Илиџа стави ван снаге до реорганизације МУП Српске.

У писаном одговору Маринко Божовић одустајање образлаже нерационалним захтјевом МУП Српске да се за смјештај Полицијске станице купи простор од 400 квадрата.

"Потребе које су тада исказане у смислу величине простора од 400 квадрата нису усаглашене са актуелном
систематизацијом, која подразумијева станицу треће категорије од неких 20 полицијских службеника, те се појавило питање сврсисходности набавке објекта те величине", рекао је Божовић.

Из МУП Републике Српске одговарају да је Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији предвиђено 39 радних мјеста. Спремни су кажу и на мању квадратуру простора за Полицијску станицу само да се стави у функцију.

За ефикасно функционисање Полицијске станице у Источној Илиџи 400 метара квадратних је оптимално, али било би могуће и на 250-300 метара квадратних. Када Општина, у складу са ранијим договором, обезбиједи простор, МУП ће ангажовати предвиђени број радника и започети са радом Полицијске станице Источна Илиџа.

Из Општине одговарају да ће наставити разговоре о набавци просторија. У међувремену, буџетом за 2018. годину планирали су средства за набавку надзорних камера по пројекту МУП Српске, што ће, како кажу, подићи степен безбједности. Ипак, питање је могу ли камере надомјестити Полицијску станицу.