latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:40 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Да ли је судбина Косова у рукама Брисела и Београда? (ВИДЕО)

Косово сутра дочекује десету годишњицу самопроглашене независности.

Годину отрежњења. Србије, која је схватила да мора платити цијене погрешне политике прошлости и покренула унутрашњи дијалог, али и самопроглашеног Косова, које је схватило, да нема другог пута осим дијалога, да независност има на папиру и да ће по договор морати у Брисел, за сто за којим је чека Србија.

Барбадос је 116 земља која је признала независно Косово, и како је написао Хашим Тачи, најбољи је рођендански поклон. Реалност је међутим, да је пројекат независности за ову деценију пропао, да се не назире крај преговора са Србијом, да се ЕУ о њему није јасно одредила у стратегији, и према Косову се, чак, односи као према територији.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да дио Албанаца то схвата, дио не.

"Ми требамо да узмемо оно што можемо, а то је подјела Косова. То се може примијенити и на Републику Српску онда", истиче Анђелковић.

Лидери самопроглашеног Косова, а некада и ОВК, све гласније се жале на међународну изолацију, а оштре критике доживјели су од савезника када су покушали да укину суд за ОВК.

САД им и даље даје подршку, али ће се ове годишнице свести на слање војног орекстра. Музику за уши дао им је шеф њемачке дипломатије, Зигмар Габријел, поручивши Србији да ако хоће у Унију, мора признати Косово.

Ивица Дачић министар спољних послова Србије истакао је да ако неко мисли да може доћи у Београд и то рећи, онда се преварио.

Александар Вулин министар одбране Србије наводи да неће признати Косово и Метохију, а посебно га неће признати да би била чланица Европске уније.

Србија ипак не може затворити поглавље 35, без споразума с Приштином. Предсједник Србије покренуо свеопшти дијалог о могућим приједлозима, али је јасно ставио до знања да то неће бити независност Косова какву Албанци желе.

"Нико неће дати приједлог да ми губимо све а неко добија све. Сви морамо изгубити да би помало били задовољни", каже предсједник Србије Александар Вучић.

Односе на Космету оптерећују и истрага о убиству Оливера Ивановића, чији би резултат лако могао довести до нереда. Тачи је саопштио да нема индиција о етничком мотиву и да је ријеч о криминалним мотивима те да ће истина убрзо изаћи на видјело, иако ће некога забољети.