latinica  ћирилица
16/02/2018 |  21:46 | Аутор: РТРС

Звиздић: БиХ дио глобалне коалиције у борби против тероризма

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је на 54. међународној конференцији о безбједности у Минхену, да је БиХ дио глобалне коалиције у борби против тероризма, нагласивши да су сви у опасности од тероризма како у региону тако у Европи и свијету.
Звиздић у Минхену: БиХ дио глобалне коалиције у борби против тероризма  (фото:Fena) -
Звиздић у Минхену: БиХ дио глобалне коалиције у борби против тероризма (фото:Fena)

Конференцији присуствује 30 шефова држава и влада, а теме се односе на расправе о главним међународним безбједносним изазовима и фокусиране су и на пријетње по међународни либерални поредак, конфликте на Блиском истоку и контролу наоружања, с акцентом на нуклеарни програм Сјеверне Кореје.

"Важни су закључци или смјернице које ћемо чути као продукт конференције на којој присуствује више од 30 шефова држава и влада, као и десетине те стотине представника асоцијација, института и организација које се баве питањем сигурности. Конференција има дугу традицију и увијек даје јасне смјернице или моделе дјеловања, како би се ниво безбједности повећао у Европи, али и у цијелом свијету", рекао је Звиздић.

Додао је да је у фокусу конференције однос између Европске уније и НАТО пакта, који дијеле исте вриједности и имају исте циљеве, али је нагласио да ЕУ постаје све значајнији глобални "играч" у борби против тероризма.

"Практично, планета је постала глобално село, нико не може бити заштићен од терористичких или других безбједносних пријетњи, а намјера БиХ је да будемо дио глобалне коалиције за повећање нивоа безбједности и да сарађујемо са земљама у региону, посебно у ЕУ, како бисмо кроз правовремену размјену података и синхорнизовано дјеловање очували ниво стабилности БиХ и западног Балкана", поручио је Звиздић.

Каже да је имао прилику да се сретне с канцеларом Аустрије и премијером Бугарске, која пресједава ЕУ и да је то прилика да се на маргинама обаве сусрети и разговара о европској будућности БиХ.

"БиХ је у посљедње три године прешла пут који се очекивао у задњих 15 година. Успјели смо на неки начин кондензовати оно што је пропуштено у десетогодишњем периоду и заиста смо направили врло значајне помаке на путу европских интеграција. То су сви примјетили, на неки начин имамо и похвале. БиХ сада полако сустиже динамику земаља региона западног Балкана", подвукао је Звиздић.

Он апелује да европске интеграције остану у фокусу, да се све снаге како јавног тако и цивилног сектора у земљи ангажују на реализацији најважнијег спољнополитичког циља, а то је чланство у ЕУ.

"Искључиво користим разговоре за важне теме, а то су европске интеграције БиХ с очувањем стабилности. Ту је свакако економски развој, односно презентација потенцијала БиХ, како бисмо привукли што више страних инвеститора", закључио је Звиздић.

Конференција о безбједности у Минхену је први пут одржана 1962. године.