latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:05 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Голић: Став Хрватске о Трговској Гори циничан

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић упозорила је данас да би изградњом одлагалишта истошеног нуклеарног и радиоактивног отпада на подручју Трговске Горе у Хрватској било угрожено 240.0000 људи у Српској и Федерацији БиХ, док би најдиректније било угрожено 4.000 људи у општини Двор на Уни и 40.000 у општини Нови Град.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Она је истакла да ће, у случају да Хрватска и даље буде инсистирала на Трговској гори као јединој локацији за изградњу одлагалишта нуклеарног отпада, исход бити покретање спора пред међународним судом.

"Ово питање и даље је Дамоклов мач који нам виси изнад главе. Упркос нашем сталном инсистирању, немамо званичних сазнања о активностима Хрватске у вези изградњом одлагалишта овог отпада, јер од њихових власти и институција нема никаквих званичних одговора на дописе и иницијативе које долазе из Српске и БиХ", рекла је Голићева за "Еуроблиц".

Она је оцијенила да је без преседана у свијету намјера хрватских власти да одлажу отпад у непосредној близини границе са другом земљом која нема нуклеарну електрану.

"Ради тога смо, на основу стручног мишљења, припремили рјешење о проглашењу претходне заштите Парка природе `Уна` и очекујемо да ће Влада, након спроведених процедура, које подразумијевају учешће јавности, прогласити претходну заштиту на овом подручју на двије године, а потом и трајну заштиту", додала је Голићева.

Она очекује од Предсједништва БиХ и Савјета министара да предузму све неопходне дипломатске, билатералне и мултилатералне међународне активности, с циљем заштите интереса БиХ у вези са овим питањем.

Говорећи о плану санације клизишта на Тјентишту, Голићева је рекла да су истражни и геодетски радови на клизишту при крају и да би за мјесец дана могао да буде готов коначан план санације.

Извор: СРНА