latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:07 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Дачић: Бурунди повукао признање Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Бурунди, држава на истоку Африке, повукла признање Косова. Дачић, који је недавно боравио у овој држави, рекао да је из Бурундија донио ноту којом се повлачи признање Косова.
Буџумбура - Уручивање ноте српском шефу дипломатије Ивици Дачићу да Бурунди повлачи признање Косова. - Фото: СРНА
Буџумбура - Уручивање ноте српском шефу дипломатије Ивици Дачићу да Бурунди повлачи признање Косова.Фото: СРНА

Он је рекао новинарима да је у питању историјска посјета имајући у виду да дуго времена Србија није имала међусобне односе са овом државом.

"Потписали смо неколико споразума и у припреми је још десетак споразума које треба да потпишемо. Направићемо план међусобне сарадње од области политичких консултација до економске сарадње, стипендија за школовање студената, војне сарадње, полицијске и друго", рекао је Дачић.

Он се током посјете Бурундију састао са предсједником те државе Пјером Нкурунзизеом, министром спољних послова Алан Аиме Нјамитвеом, као и са генералним секретаром националног савјета за одбрану демократије из владајуће партије - Снага за одбрану демократије, Еваристом Ндајишимијеом.

"На приштинској листи од 116 земаља има и које нису признале Косово"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да на приштинској листи од 116 држава које су наводно признале /самопроглашено/ Косово, налазе земље које уопште нису признале Косово.

"Позивам их да покажу папире свих 116 земаља. На тој листи су земље које уопште нису признале Косово", рекао је Дачић на прес кнференцији, на којој је саопштио да је Бурунди повукао признање Косова.

Он је додао да се на тај начин показало колико је крхка независност Косова и колико је "лажна" листа од 116 земаља коју органи Косова приказују својим грађанима.

Дачић је питао како је он као министар спољних послова успио да убиједи три земље да повуку признање за разлику од неких других политичара.

"Због тога их оптужујем. Сматрам да су се неки радовали да би то што пре скинули са дневног реда, зато су између осталог пребацили дијалог из УН у ЕУ", рекао је Дачић.

Наводећи да се питање Косова не може ријешити без договора са Србијом, он је поручио да ће наставити борбу за државне и националне интересе.

"Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да заједничка позиција ЕУ нигдје не говори да Србија мора да призна Косово и додао да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се од Србије то тражи.

"Мој посао није да се удварам /шефу немачке дипломатије Зигмару/ Габријелу него да браним интересе Србије", рекао је Дачић, поводом изјаве Габријела у Приштини да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ.

Он је навео да је Габријел "дословце тако рекао у Приштини и послије тога је отишао на ручак кући код /шефа дипломатије самопроглашеног Косова Беџета/ Пацолија.

"Немам ја ништа против, нека свако мисли шта год хоће, али са Србијом тако не може да се разговара. Поштујем Немачку и радићемо све за наше добре односе. Србија се радовала уједињењу Немаца - толико само желим да кажем", рекао је Дачић.

Он је питао и ко је донио одлуку у оквиру ЕУ да Србија треба да призна Косово, те подсјетио да Србија треба пре уласка у ЕУ да ријеши билатералне односе.

"Написали су да морамо да решимо билатералне односе. А зашто то нису урадили кад је било таквог примера између Хрватске и Словеније? Како да то тада није важило, а сада важи", пита Дачић.

Извор: СРНА