latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:27 | Аутор: РТРС

Споразум Брисела и Лондона о безбједности до краја 2019. године

Британски премијер Тереза Меј рекла је да ЕУ и Британија треба да договоре споразум о безбједности до краја 2019. године.
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov) -
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov)

Мејова је на Конференцији о безбједности у Минхену рекла да нови безбједносни споразум треба да осигура војну, безбједносну и сарадњу у борби против тероризма након што Лондон напусти блок.

"Кључни аспекти нашег будућег односа биће ефективни од 2019. године", рекла је она, додајући Британија и ЕУ не смију да дозволе да идеолошке разлике блокирају сарадњу у области безбједности након "Брегзита".

Она је истакла да је питање безбједности превише значајно да би се око тога постизали компромиси у оквиру преговора о "Брегзиту" те да је она недвосмислено посвећена европској безбједности јер је "европска безбједност наша безбједност“.

"Морамо да учинимо оно што је најпрактичније и најпрагматичније како би осигурали нашу колективну безбједност“, рекла је она, додајући да се не смије дозволити да размимоилажења око "Брегзита" поткопају сарадњу у области безбједности.

"Не смије се дозволити да конкуренција међу партнерима, строге институционалне рестрикције или дубоко укоријењена идеологија поремети сарадњу и угрози безбједност наших грађана“, рекла је Мејова.

Конференција о безбједности у Минхену траје од 16. до 18. фебруара.

Извор: СРНА