latinica  ћирилица
17/02/2018 |  11:25 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Бањалука - конференција о здравственој заштити дјеце (ФОТО/ВИДЕО)

Дјецу је неопходно вакцинисати у примарној здравственој заштити, а с циљем очувања њиховог здравља, речено је данас у Бањалуци на конференцији о теми "Улога и значај превенције у здравственој заштити дјеце".
Додик о значају заштите превенције здравља дјеце - Фото: РТРС
Додик о значају заштите превенције здравља дјецеФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је неопходно промовисати иницијативу да у Српској буде донесен закон којим би биле обавезане здравствене установе, а прије свега домови здравља, да имају педијатријска одјељења како би дјеца имала адекватнију здравствену заштиту.

"Ово је дио укупне политике здравствене заштите дјеце. Познато је да сам раније покретао различите иницијативе, добровољне донаторске вечери, изградњу одређених објеката и формирање Фонда који је усмјерен за лијечење дјеце у иностранству када не могу бити лијечена овдје", рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да подржава иницијативе које се односе на здравствену заштиту дјеце.

"Када је ријеч о вакцинисању дјеце треба се ослонити на мишљење педијатара и стручњака, а не да о овоме говоре људи изван здравственог система. У многим земљама свијета вакцинација је обавезна. Иако има одређених бојазни код људи треба имати повјерења у систем", додао је Додик.

Предсједник Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић каже да су наука и струка сагласни у ставу да дјецу треба вакцинисати.

"Посљедње епидемије које су биле у Србији доказ су да не смије бити мјеста за парамедицинске и научно неутемељене тврдње о штетности вакцинације", рекла је Предојевићева, која је истакла да дијете мора бити здраво у тренутку вакцинисања.

Она је напоменула да је у Српској у појединим општинама вакцинисаност дјеце и до 98 одсто, док је у неким мања од 70 одсто, што мора бити побољшано.

Конференција: "Улога и значај превенције у здравственој заштити дјеце"

Предсједник Удружења педијатара Србије Радован Богдановић рекао је да је вакцинација дјеце потребна у примарној здравственој заштити да би била заштићена од болести које могу бити спријечене вакцинацијом.

"Обухват вакцинацијом је, нажалост, опао у свијету, док је у Србији виши од 90 одсто. Надам се да ће закључно са овом годином бити окончана епидемија малих богиња и да више неће бити таквих проблема", каже Богдановић.

На конференцији, која је одржана под покровитељством предсједника Српске, учествовавали су представници Владе Српске, те угледни стручњаци из региона.

Повод за организацију конференције је иницијатива Удружења педијатара за промјену Закона о здравственој заштити Српске којом би здравствена заштита дјеце до 15 година на примарном нивоу била у домену педијатара.

Извор: РТРС, СРНА