latinica  ћирилица
17/02/2018 |  12:31 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

На дневном реду смјена Владе Тузланског кантона

Посланици Скупштине Тузланског кантона усвојили су предложену тачку дневног реда о смјени Владе Тузланског кантона, за коју је гласало 20 посланика, 10 је било уздржано, док су три посланика била против.
Сједница Владе тузланског кантона (Архив) - Фото: СРНА
Сједница Владе тузланског кантона (Архив)Фото: СРНА

Скупштина је, на приједлог Клуба посланика Странке за БиХ, у дневни ред уврстила и двије додатне тачке које се односе на расправу о загађености ваздуха на подручју Тузланског кантона и одлазак младих са овог подручја.

Након усвајања дневног реда, посланици су добили материјале са образложењем због чега се тражи смјена Владе са премијером Бегом Гутићем на челу, док се у наставку сједнице очекује расправа о предложеним тачкама дневног реда.

У материјалу под називом "Иницијатива за смјену премијера Тузланског кантона" наведено је да се у складу са Пословником Скупштине Тузланског кантона подноси ова иницијатива због недостатка или потпуног престанка координације премијера са посланицима о чему свједоче скоро сталне притужбе.

"Пропулзивност материјала Владе Тузланског кантона је потпуно угрожена, јер је скупштинска већина састављена од посланика из више политичких субјеката, па се у задње вријеме тешко проналази довољна већина у Скупштини која подржава материјале достављене од Владе Тузланског кантона", наводи се у иницијативи.

У иницијативи се наводи и да парламентарна криза, која је настала овако поремећеним односима премијера и скупштинске већине, пријети да прерасте у кризу реалних процеса на подручју Тузланског кантона.

Уз образложење су достављени и потписи посланика Скупштине Тузланског кантона за ову иницијативу.

Премијер Тузланског кантона Бего Гутић затражио је оцјену уставности одлуке о сазивању ванредне сједнице Скупштине Тузланског кантона и расправу о смјени премијера, као и прекид сједнице до одлуке Уставног суда.

Посланик СДА Мидхат Чаушевић затражио је паузу од пола часа и најавио ванредну конференцију ове странке за новинаре, јавили су федерални медији.

Извор: СРНА