latinica  ћирилица
17/02/2018 |  14:19 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Сукоб полиције и демонстраната у Италији, седам повријеђених

Најмање седам особа је повријеђено у сукобу италијанске полиција и антифашистичких демонстраната у Болоњи, преноси АП.
Болоња: Сукоб поолиције и демонтраната  (Фото:tg24.sky.it/) -
Болоња: Сукоб поолиције и демонтраната (Фото:tg24.sky.it/)

До сукоба је дошло када су демонстранти покушали да онемогуће одржавање планираног митинга шефа неофашистичке италијанске партије Нова снага Роберта Фиореа, јавља АП.

У нередима је повријеђено шест демонстраната и један полицајац, извјестила је новинска агенција Анса.

Полиција је употребила сузавац, водене топове и пендреке у сукобу са демонстрантима који су покушали да пробију кордоне и дођу до трга на којем је био заказан митинг тврдокорне десничарске партије у традиционално љевичарском граду Болоњи, наводи АП.

Лидер Нове снаге Роберто Фиоре после неког времена се обратио малој групи присталица која је носила плакате са натпсима "Италија Италијанима", а за коју је Анса проценила да се састојала од неколико десетина људи.

Протести које су организовале трговинске уније и друштвени активисти, догађају се усред страхова од оживљавања неофашистичких осјећања уочи националних избора у Италији заказаних за 4. март, подсјећа агенција.

Међу демонстрантима лијевог крила се нашао и бивши министар италијанске владе Пјер Луиђи Берсани.

"Већ смо много пута видјели како да реагујемо на фашистичке регрутације и терористички феномен. Увијек смо то радили излазећи на улице и радећи то заједно. Још увијек је то начин", рекао је Берсани.

Извор: РТС, Танјуг