latinica  ћирилица
17/02/2018 |  16:54 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Студенти не одустају од захтјева МИП-у (ВИДЕО)

Будући политиколози не одустају - студенти факултета политичких наука из Бањалуке, Сарајева и Мостара формираће комисију која ће пратити конкурсе. Повод је незадовољство због конкурсних услова Министарства иностраних послова БиХ.
Факултет политичких наука Бањалука - Фото: РТРС
Факултет политичких наука БањалукаФото: РТРС

Студенти су данас најавили да ће формирати комисију која ће пратити све конкурсе. Повод је, кажу, недавни конкурс за пријем службеника у МИП БиХ, којим није предвиђено запошљавање политиколога, што сматрају недопустивим.

- Суштина овог проблема је да је претходно био расписан конкурс за приправнике гдје није било мјеста за политиколог- социологе. Имали смо састанак са министром, па нам је понудио нови конкурс. Конкурс је направљен у пробијеном року и онда је услиједио конкурс за службенике гдје се оставља простор да се могу сви пријавити - каже Милош Ковачевић, из Студентска организације ФПН-а Бањалука.

Студенти ће од ресорног министра Игора Црнатка тражити да буде потписан меморандум о сарадњи домаћих факултета политичких наука са МИП-ом како би студенти могли бити примани у ово министарство.

- Нажалост, конкурс није поништен. Али, ми ћемо наставити да се састајемо и пратимо конкурсе - оно што нам је министар и замјерио и ако ми нисмо агенција за праћење конкурса, али знамо у каквом је стању наша струка - рекла је Мерима Ковачић, из Студентске организације ФПН-а Сарајево. 

Састанку из, како студенти кажу оправданих разлога, нису присуствовали студенти из Мостара и министар Црнадак, који је обећао да ће наредне седмице одржати састанак са студентима.