latinica  ћирилица
17/02/2018 |  17:15 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Дачић: Лажи Приштине о признању "независности" (ВИДЕО)

На данашњи дан прије 10 година, једнострано је проглашена такозвана независност Косова. Обиљежава се десет година од рушења система међународног права и принципа суверености држава, поручује директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић показао је јавности ноту коју је донио из посјете Бурундију, којом ова земља повлачи признање Косова.

Иако је прошло 10 година од једнострано проглашене независности, упркос великој подршци западних сила, Косово је далеко од тога да буде међународно признато и није чланица најважнијих међународних организација, каже министар Ивица Дачић. Нота у којој Бурунди повлачи признање Косова показује колико је крхка такозвана независност и колико је лажна листа коју приштински органи показују грађанима.

- Ја бих позвао приштинске власти да покажу папире свих тих 116 земаља. На тој листи се налазе земље које уопште нису признале Косово, на тој листи су земље које нису ни чланице УН, земље под знацима навода, на тој листи су земље које су повукле признање - наводи Дачић.

Заједничка позиција ЕУ нигдје не говори да Србија мора да призна Косово, каже Дачић, додајући да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се то од ње тражи.

- Без договора са Србијом, ово питање се не може ријешити. То људима у Приштини треба да буде јасно - нагласио је шеф српске дипломатије.

Обавезе Приштине из Бриселског споразума, између осталог, и формирање Заједнице српских општина, остале су мртво слово на папиру. Према бројним показатељима, на такозваном Косову живи се горе него прије једностраног проглашења независности.

- То је неуспјешна и неодржива самопроглашена држава, што је констатовао недавно и генерални секретар УН у свом извјештају, уз напомену, да они назадују. Евидентно је да та самопроглашена држава не може да стекне пун међународно-правни капацитет - навео је Милован Дрецун, предсједник одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.

И док Приштина слави, Удружење породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији обиљежило је у Београду 20 година од првих отмица и убистава на Космету, у којима је од терористичке ОВК у протекле двије деценије страдало више од 2.500 људи.

- Ми данас обиљежавамо 20 година од злочина који су почињени над нашим најближим члановима породица. 20 година неправде, 20 година чекања правде и истине - рекла је Снежана Марковић Здравковић, из Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Србија до одрживог рјешења жели да дође дијалогом, у који ће све стране бити искрено укључене, јер смо тако може доћи до компромиса у којем ниједна страна неће бити превише задовољна. Из Београда поручују да ће наставити одлучну борбу за државне и националне интересе Србије.