latinica  ћирилица
17/02/2018 |  17:19 | Аутор: РТРС

Турци незадовољни законима о геноциду над Јерменима

Турска је позвала на разговор холандског отправника послова у Анкари како би изразила незадовољство предложеним законима према којима ће Холандија да призна као геноцид масакр 1,5 милиона Јермена 1915. године у вријеме Отоманског царства.

Владајуће странке у Холандији изразиле су подршку приједлозима закона, о којима ће се расправљати у парламенту наредних седмица.

Према једном приједлогу, масакр Јермена се признаје као геноцид, а други предвиђа присуство холандског званичника званичном дану сјећања на геноцид 24. априла.

Турска прихвата да је велики број хришћана Јермена, који су живјели у Отоманском царсту, погинуо у сукобима са снагама Царства у вријеме Првог свјетског рата, али тврди да се не ради о тако великом броју и одбацује тврдње да су Јермени убијани систематски.

Такође, Турци тврде да су и многи муслимани тада погинули.

"Политизација догађаја из 1915. године и њихово извлачење из контекста је за нас неприхватљиво“, рекао је портапрол турског Министарства спољних послова Хами Акшој.

Неколико земаља ЕУ већ је раније усвојило сличне резолуције о геноциду над Јерменима. Француска је то учинила 2001. године.

Извор: СРНА