latinica  ћирилица
17/02/2018 |  18:42 | Аутор: РТРС

На рачуну Фонда солидарности 1.745.478 КМ

На рачунима Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, закључно са 14. фебруаром, налази се око 1.745.478 КМ.
Прегледи - Фото: РТРС
ПрегледиФото: РТРС

Вршилац дужности директора Фонда Јасминка Вучковић рекла је да је Фонд оправдао своје постојање и функцију, стекао повјерење и подршку јавности, те да постоје довољна средства да се одговори на оправдане захтјеве за лијечење и стекли се услови да престане потреба за хуманитарним акцијама.

Вучковићева је на данашњој радионици за медијске раднике о функционисању здравственог система у Републици Српској апеловала на све да се прво за помоћ обрате у Фонд здравственог осигурања и Фонд солидарности.

Она каже да је закључно са 16. фебруаром запримиљено 1.158 захтјева за ослобађање од плаћања посебног доприноса за Фонд солидарности, који се обрачунава у износу од 0,25 одсто на нето плате и који један од извора прихода Фонда.

"То је 0,42 одсто запослених, од укупно 269.693 који су пријављени на здравствено осигурање у Републици Српској", рекла је Вучковићева.

Она је подсјетила да Фонд обезбјеђује средства из буџета Републике Српске те општина и градова у износу од 0,025 одсто, пет одсто од цијене купљеног службеног путничког возила /осим возила МУП-а Републике Српске и здравствених установа/, те донација привредних друштава, предузетника и појединаца.

Вучковићева је најавила да ће се у наредном периоду наставити са тражењем више извора финансирања, модалитете за редовне уплате доприноса, те успостављањем сарадње са представништвима у иностранству, вјерским заједницама и слично.

Она је подсјетила да је Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству основан с циљем да се за дјецу до 18 година омогући лијечење у иностранству, када то није могуће у здравственим установама у Републици Српској, нити у установама изван Републике Српске са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписан уговор о сарадњи.

Дводневну радионица за медијске раднике о функционисању здравственог система у Републици Срспкој, која је завршена данас, организовало је Министарство здравља и социјалне заштите.

Током радионице презентована су улагања у здравствени сектор од 2006. до 2017. године, говорило се о систему социјалне, породичне и дјечије заштите те јавном здравству у Српској уопште.

Руководилац Одсјека за болничку заштиту Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић указао је на потребу успостављања партнерског односа са медијима како би се заједнички радило на промоцији здравља и превенцији болести, с обзиром да ниво знања о здрављу као и сама примјена тих знања нису на задовољавајућем нивоу.

Он каже да Свјетска здравствена организација процјењује да здравствени систем са свега 15 одсто утиче на здравље становника и указао на потребу да се грађани морају активније укључити за унапређење свог здравља.

Извор: СРНА