latinica  ћирилица
17/02/2018 |  18:51 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Црнадак и дипломате коначно добијају оцјену

Привремена истражна комисија Парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ требало би да 20. фебруара, десет мјесеци након формирања, коначно донесе закључке о томе шта је установила.
Црнадак и дипломате коначно добијају оцјену - Фото: Глас Српске
Црнадак и дипломате коначно добијају оцјенуФото: Глас Српске

Комисију је у априлу прошле године именовао Дом народа Парламента БиХ на захтјев делегата хрватског народа Марија Караматића из ХСС-а. Од тада су одржане њене три сједнице, а посљедња је била у октобру 2017. када је саслушан и министар иностраних послова Игор Црнадак и договорено да за наредну сједницу припреме закључке о стању у Министарству иностраних послова и дипломатско-конзуларној мрежи.

Караматић наглашава да је сједница на којој би требало да донесу закључке након серије одгађања и опструкција коначно заказана.

- Без обзира на настојања појединих колега да закључци буду усвојени једногласно, увјерен сам да се то неће десити и да сви чланови комисије неће стајати иза њих. За разлику од других колега, не мислим да је Црнадак добро радио. Какви ће закључци бити предложени и усвојени, знаћемо на самој сједници - рекао је Караматић.

Додао је да му није јасно кога министар иностраних послова представља, будући да никада није у Парламенту БиХ.

- Изјаве које даје су више него спорне. Он нема мандат да говори ни у име БиХ ни у име Парламента БиХ, поготово што је неинформисан о његовом раду јер не долази на сједнице. Колику министар има тежину у међународним круговима најбоље говори чињеница да га озбиљно не доживљавају ни службеници Министарства иностраних послова, који његове наредбе не желе да спроводе - казао је Караматић.

Истакао је да је за мандата Црнатка БиХ и службено постала најјаднија земља у Европи.

- Та чињеница довољно говори о његовом раду - закључио је Караматић.

Члан ове комисије Огњен Тадић из Народне странке рекао је да ће се о закључцима упознати тек на сједници.

- Што се тиче нашег спољнополитичког рејтинга, сматрам да смо без утицаја на регионалном, европском и свјетском плану и не можемо значајније утицати на било какве токове, што на крају има чињеницу да смо на маргини - рекао је Тадић.

Стручна јавност и многи парламентарци на нивоу БиХ су сагласни у ставу да је стање у ДКП мрежи веома лоше. Док једни као кривца за то виде министра иностраних послова, други наглашавају да урушавање дипломатије траје одавно. Са Црнатком у петак нисмо успјели да ступимо о контакт. На саслушању је одсуство са сједница Парламента БиХ правдао честим службеним путовањима.

- Оваква спољна политика је напросто резултат наших унутрашњих односа - истакао је тада Црнадак.

Путовања

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, откако је на тој функцији, имао је око 150 путовања на разне свјетске дестинације. Главна замјерка посланика је што су ефекти, односно корист за БиХ непознати и што је најмање било званичних посјета.

Извор: Глас Српске