latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:37 | Аутор: РТРС

Хасанагић: Одред "Ел муџахедин" слушао Махмуљинова наређења

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Хасанагић је појаснио да је током операције "Фарз 95", одред "Ел муџахедин" био претпочињен 35. дивизији, а којој је надређени био командант Трећег корпуса.

Свједок је рекао да је током те акције обавијештен да је у ширем рејону села Кестен 328. бригада заробила педесетак припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и три жене, појаснивши да су муџахедини отели те заробљенике, те да је од свог подређеног сазнао да се заробљеници злостављају на "13. километру" и да се почело с убијањем.

Хасанагић је тврдио да је о том догађају усмено обавијестио Махмуљина, а да је писаним путем затражио да се обавијесте команда и командант корпуса, преноси Бирн.

Свједок је испричао како је свог подређеног послао до "13. километра", али да му није било допуштено да ступи с њима у контакт, те да је о томе послао извјештај команданту корпуса на шта му је Махмуљин рекао - "Ријешће се то" или "Ријешићемо то".

Хасанагић је рекао да је командант корпуса имао контролу над одредом "Ел муџахедин", односно да је одред био у систему руковођења и командовања Трећег корпуса.

Он је појаснио да није био у контакту с командантом одреда "Ел муџахедин", те да је, када би нешто и хтио да предузме, прво морао питати Махмуљина шта да уради.

"Командант корпуса је могао нешто урадити", истакао је Хасанагић.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 28. фебруар.