latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:38 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Села око Босанског Грахова потпуно одсјечена због снијега (ВИДЕО)

Снијег који непрестано пада српским повратницима у општинама Кантона 10 узроковао је бројне проблеме. Најтеже је у Босанском Грахову, гдје је више села потпуно одсјечено, док су у Дрвару и Гламочу путеви за сада проходни.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

Звоно је и данас означило почетак наставе у школи у “Грахову“. Међутим, учионице су готово пусте, јер већина ђака из околних села, није могла да се “пробије“ кроз снијег. Међу њима је и седмогодишњи Драган Владушић, једино дијете из села Тишковац.

"Тишковци су заметени, немамо пута, а Драган се игра се, пише задаћу коју му другари из разреда пошаљу телефоном", каже Драганова мајка Дренка Владушић.

Сњежни наноси потпуно су одсјекли села Тишковац и Преодац. До њих је, за сада, немогуће стићи.

Душко Радун, начелник општине Босанско Грахово, истиче да се путеви до ових села морају пробити, ако невечерас, инда у току сутрашњег дана, и то највише, како каже, због болесних људи.

Иако је висок снијег уобичајен за ове предјеле, обилне падавине изненадиле су мјештане. Кажу, одавно није било овакве зиме.

Снијег је велике проблеме узроковао и у општинама Дрвар и Гламоч, гдје су сњежни наноси достизали висину и до два метра. Мада је саобраћај на подручју ових општина отежан, путеви су проходни, а дежурне службе даноноћно су на терену.

Горан Броћета, начелник општине Дрвар, истиче да су за кратко вријеме очистили урбани дио града, а да ће вечерас од снијега бити очишћени путеви до најудаљенијих сеоских подручја.

У општини Гламоч истичу да нема заметених села, али да ће одмах реаговати уколико добију хитан позив.

У свим општинама Кантона 10 ситуација је тренутно под контролом. Кажу да ће спремно дочекати нове падавине и најављени ледени талас.