latinica  ћирилица
21/02/2018 |  19:53 ⇒ 22/02/2018 | 08:05 | Аутор: РТРС

Црнадак одговорност за непотизам у ДКМ пребацио на Предсједништво БиХ (ВИДЕО)

Иако је било најављено да ће то учинити данас, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, најавио је да ће Комисији о спољнополитичком статусу БиХ, одговорити сљедеће седмице. Оптужбе о непотизму и лошим резултатима МИП-а, по повратку из Катара, правдао је на прес конференцији, одржаној 40 минута прије заказаног термина. Ко се ту затекао, могао је да чује позив премијерки Српске Жељки Цвијановић на одговорност у јавним наступима. Властиту одговорност, међутим, игнорисао је и након састанка са студентима.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, поново се приземљио на сарајевски аеродром. Овај пут из далеке Дохе! Умјесто најављене прес конференције, и “вијести“, за бх. грађане животно битне, како су односи БиХ и Катара “добри и пријатељски“, пред бираним новинарима одржао је “предавање“ о одговорности званичника према јавности. Похвалио се, како преносе сарајевски портали, рекордним бројем Срба запослених у МИП-у, на руководећим функцијама и у ДКП мрежи. А управо на најезду само у амбасади у Канади, Црнаткових страначких или коалиционих колега, рођака, синова и сестара, упозоравала је премијерка Жељка Цвијановић.

"У тој амбасади ради момак који је син посланика Лалића из СДС-а у Парламентарон скупштини БиХ. И ту причи није крај. Брат шефа конзуларног кабинета господина Црнатка ради у истој амбасади у Канади. Он је запослен као конзуларни радник. Ни ту се прича не завршава. И супруга господина конзуларног радника, који је рођак шефа кабинета Црнатка, је запослена тамо као секретар“, изјавила је Цвијановићева.

Разгранату родбинско- пријатељску везу, Црнадак није демантовао. Али је, ипак, кажу, био запрепашћен. Само због тога што је “кривица“ за именовање амбасадора приписана њему, а не Предсједништву БиХ. Да ли то одговорност за непотизам у МИП-у министар пребацује на српског члана Предсједништва БиХ, пита СНСД-ов Игор Жунић.

"Нико не спори да Предсједништво врши именовање, али је симптоматично како су се успјели сјетити да именују баш родбину шефа кабинета министра Црнатка или баш родбину посланика СДС-а у ПС БиХ. Или упутити на рад у неку амбасаду баш сестру једног од високих функционера и народног посланика ПДП-а", каже Жунић.

Да ли због родбинских или других веза, тек студенти факултета политичких наука из Бањалуке, Мостара и Сарајева, поново су осталих “кратких рукава“. Министар Црнадак није услишио њихове захтјеве за поништавање конкурса за пријем нових службеника и промјену унутршање организације у овом Министарству.

"Јасно нам је речено да конкурс који је расписан и закључен прије скоро 10 дана неће бити поништен јер је у складу са процедурама МИП-а. Сазнали смо на састанку да Црнадак сматра да у дипломатији много боље могу проћи економисти, правници, електроинжењери, него свршени студенти политичких наука", каже Јосип Зеленика, студент Филозофског факултета у Мостару.

Сазнали су студенти од министра и да ће у августу прошле године расписан, па потом поништен конкурс за приправнике, поново бити актуелан тек у мају! Зашто баш тада, одговор добили нису. И док студенти најављују наставак борбе за запошљавање стручних кадрова, а не партијски подобних, у овој и свим другим институцијама, Црнадак је опет игнорисао јутрос декларативно промопвисану одговорност према јавности.

Новинари су одстрањени не само из његовог кабинета, већ и из зграде МИП-а. А да ли ће у паузи између два лета, наћи времена и за овдашњу, а не само бјелосвјетску јавност? Одговор је дијелом понуђен током јучерашње завршне сједнице Истражне комисије.

"Како би министар био што ефикаснији у свом раду, предлажем да му се одузме путовница тако да не може ићи из земље и да се посвети ономе што треба радити у МВП", рекао је Марио Караматић, делегат ХСС-а у Дому народа ПБиХ и члан Истражне комисије.

А у МИП-у је одавно требало да буде завршен Закон о спољним пословима и сродна му Стратегија. Али није. И када и ако буде – шта ће промијенитити у односу на постојеће стање. Начин избора дипломата, сумњивих професионалних способности али децидних страначких, вјероватно неће.