latinica  ћирилица
28/02/2018 |  14:46 | Аутор: РТРС

Кустурић: Обољелима обезбиједити што већа права

Обољели од ријетких болести заслужују посебну пажњу цјелокупног друштва, те им је потребно обезбиједити што већа права, поручио је вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске Дејан Кустурић.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Кустурић је истакао да су у Републици Српској посљедњих година направљени значајни искораци када је ријеч о здравственој заштити обољелих од ријетких болести, саопштено је из Фонда.

"Прије 10-ак година ријетке болести су биле табу тема о којој се мало говорило, а још мање знало, а данас је ситуација знатно другачија. Свјесни смо да све што радимо, ипак, још није довољно за обољеле и њихове породице, али опредијељени смо да даље унапређујемо здравствену заштиту, те родитеље дјеце са ријетким болестима и обољеле позивамо да нам у томе, као и до сада, буду партнери", рекао је Кустурић.

У Фонду је данас, поводом обиљежавања Међународног дана ријетких болести, приказан документарни филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, који документује вишегодишњу борбу породице Гајић из Бањалуке у проналажењу лијека за изузетно ријетку Лафорину болест.

Кустурић је изразио задовољство што је баш на данашњи дан филм приказан запосленима у Фонду, како би дали допринос јачању свијести о ријетким обољењима и пружили подршку породици Гајић у њиховој надљудској борби.

"У име Фонда и цјелокупног здравственог система захваљујем породици Гајић за све што чине за проналазак лијека за Лафорину болест, а који ће истовремено помоћи обољелима и од других ријетких и неуролошких обољења", рекао је Кустурић.

Сњежана Гајић, мајка дјеце обољеле од Лафорине болести, захвалила је Фонду здравственог осигурања Српске што је омогућио да се филм прикаже на Међународни дан ријетких болести.

"Борба родитеља дјеце обољеле од ријетких болести је деценијска, тешка и свакодневна, али и сви ви сте дио те борбе. Очекујемо ове године лијек за Лафорину болест, али ту се наша борба не завршава, јер ће се и даље морати радити на унапређењу лијека", рекла је Гајићева.

Аутор филма Денис Бојић истакао је да је породица Гајић успјела да покрене тим свјетских научника и да је урадила нешто што није урадила ниједна фармацеутска компанија, влада и држава.

"На данашњи дан се подсјећамо ријетких обољења, а за појединце и породице обољелих ово је само један дан у низу у којем они воде битку. Овдје смо да им пружимо руку подршке и да се подсјетимо шта живот сам по себи јесте", рекао је Бојић.

Из Фонда подсјећају да су обољели од ријетких болести у Републици Срспкој ослобођени плаћања партиципације и трошкове њихове здравствене заштите у потпуности финансира ФЗО Српске.

Извор: СРНА