latinica  ћирилица
07/03/2018 |  12:47 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Маринковић: Правилник није у складу са договором

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске саопштио је да Нацрт правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2018. годину није у складу са договором представника пољопривредних произвођача са предсједником и премијером Српске.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Предсједник Савеза Стојан Маринковић изјавио је да су у Нацрту правилника уведени лимити за подстицаје на нивоу од 50.000 КМ до 100.000 КМ.

- Тражимо укидање лимита, а уколико то није могуће због ограниченог буџета од 60 милиона КМ, тражимо увођење лимита свим производним гранама у истом номиналном износу - рекао је Маринковић Срни.

Он је истакао да би на тај начин "био укинут дискриминаторски однос према највећем броју пољопривредника".

Маринковић је рекао да нигдје у Нацрту правилника нема договорених подстицаја од 50 КМ по товној свињи, 100 по крмачи, 250 КМ по товном бику, 15 фенинга по продатом килограму воћа и поврћа и слично, као и да је ниво регресираног горива остао исти без обзира на поскупљење горива.

Он је нагласио да би све категорије произвођача подједнако требало да носе терет недостатка средстава у буџету, као и одређени степен ризика производње.

Извор: СРНА