latinica  ћирилица
08/03/2018 |  09:03 | Аутор: РТРС

Иванић: Несређени односи међу бошњачким партијама коче договор о границама

Због несређених бошњачких политичких односа у Сарајеву, питање границе Србије и БиХ без разлога је претворено у "неку велику тему", изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

Иванић је потврдио да је приједлог из Србије већ достављен институцијама БиХ од којих очекује да коначно започну посао на том предмету.

"Некоректно је то што тренутно нема никаквог става БиХ. Сам тешко могу да убрзам рјешавање проблема јер је у питању фрустрација Бошњака. Без консензуса у Предсједништву БиХ на том питању не можемо ништа", рекао је Иванић за "Вечерње новости".

Он каже да је проблем то што је граница на неким мјестима нелогична и појашњава да је Србија жељела да дође до размјене територије на два мјеста око пруге.

"Ту би се размијенило буквално метар квадратни за метар квадратни. Сматрам да је то корист и за БиХ", рекао је Иванић.

Што се тиче земљишта око хидроелектрана "Бајина Башта" и "Зворник", Иванић је нагласио да Србија никада није захтијевала исправљање границе на штету БиХ, већ само кориштење малог дијела територије на стотињак хектара на те двије локације. Рекао је да Београд тражи и могућност слободног кориштења када је у питању брана и прихвата да је граница ријека Дрина.

Извор: СРНА