latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:57 | Аутор: РТРС

Исламске земље желе руски "С-400"

Турска и Ирак најављују да ће купити руски противракетни систем "С-400" без обзира на притиске САД да одустану од те намјере.
Противракетни систем С-400 Тријумф (Фото: Sputnik/Сергей Мальгавк) -
Противракетни систем С-400 Тријумф (Фото: Sputnik/Сергей Мальгавк)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручује да његова земља неће правити никакве уступке и да ће Анкара слиједити исправни пут у постизању властитих циљева.

"Турска неће одустати од куповине "С-400 тријумфа" од Руске Федерације без обзира на могуће америчке санкције", потврђује Ердоган.

Он је истакао да САД нису замјерале Грчкој када је купила руски "С-300", али да се противе турској намјери да набави "С-400".

Упркос америчким пријетњама санкцијама, Ердоган наглашава да Анкара не намјерава да подноси извјештај Вашингтону, преноси телевизија "Хабер Турк".

Руски противвваздушни систем "С-400 тријумф" потребан је и Ираку ради заштите џамија и светих мјеста од авионских напада терориста, поручио је недавано предсједник Одбора за одбрану и безбједност ирачког парламента Хаким ел Зимили.

"Постоје подаци који указују на то да би терористи могли искористити летјелице за напад на наше светиње, што изазива узнемиреност у земљи, као што се догодило послије напада на светиње у Самари", објашњава Зимили.

Он напомиње да САД не желе да наоружају ирачку војску и дају јој савремене противваздушне системе за квалитетну заштиту ваздушног простора.

У међувремену, руска војска се спрема да на борбене положаје постави и најновији систем противваздушне одбране модел "С-500", оспособљен и за дејства у свемиру, наводе војни портали.

Извор: СРНА