latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:53 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Више од 7.000 власника оружја није замијенило оружни лист

Министарство унутрашњих послова Републике Српске предложиће измјене Закона о оружју и муницији Српске у дијелу који се односи на рок за замјену оружних листова којима је истекао рок важења, с обзиром да велики број грађана у предвиђеном року није извршио ову обавезу, а исказали су намјеру да задрже оружје.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Министарство ће предложити да се замјена оружних листова изврши до 31. децембра ове године.

Портпарол МУП-а Српске Даница Гњатовић рекла је да, према МУП-овој електронској евиденцији оружја, 7.421 власник оружја није поступио у складу са законском обавезом, односно није поднио захтјев за продужење оружног листа којима је истекао рок важења.

Она је упозорила да ће након истека предложеног рока лица која задрже оружје без важећег оружног листа бити санкционисана новчаном казном од 1.200 до 1.500 КМ, као и одузимањем оружја.

Гњатовићева је подсјетила грађане да је посједовање ватреног оружја без важећег оружног листа законом забрањено, те да на вријеме замијене оружне листове или предају оружје уколико не желе продужавати ове листове.

Она је напоменула да је рок за замјену оружног листа за оружје за личну безбједност, који је на дан ступања на снагу важећег закона о оружју и муницији истекао, првобитно био прописан као 31. децембар 2016. године и да је измјенама и допунама закона продужен до 30. јуна прошле године.

Извор: СРНА