latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:18 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Томба: Јахорина у врху европских и свјетских скијалишта (ВИДЕО)

Прослављени италијански скијаш Алберто Томба оцијенио је данас да се Олимпијски центар Јахорина сврстао у сам врх најбољих ски-дестинација у Европи и свијету.
Алберто Томба на Јахорини - Фото: СРНА
Алберто Томба на ЈахориниФото: СРНА

- Врло сам срећан што сам овдје на олимпијској планини Јахорини и одлично је бити дио ове групе која окупља пријатеље Јахорине и љубитеље скијања. Дочекала ме предивна и пријатељска атмосфера, а ово скијалиште је на истом нивоу као и неки од најбољих европских и свјетских ски-центара - рекао је Томба на конференцији за новинаре на Јахорини.

Он је изразио задовољство што му је организатор указао част да у суботу, 10. марта, отвори "Трку познатих пријатеља Јахорине", те да потом разговара са својим обожаваоцима и љубитељима скијања.

Према његовим ријечима, то је диван догађај који га подсјећа на Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године, али и на дане када је почињао богату скијашку каријеру и када је упознао великог југословенског скијаша Бојана Крижаја.

Новинарима се обратио и Крижај, који је истакао да Јахорина увијек код њега буди лијепе емоције. Истакао је да га радује долазак на Јахорину и да подржава правац којим је кренуо Олимпијски центар, тако да се може очекивати да ова дестинација доживи ренесансу, ако буде настављено са улагањима, и да успјешно парира највећим свјетским скијалиштима.

Крижај је подсјетио да је на Јахорини 1987. године побиједио легендарног Ингемара Стенмарка и освојио Велики кристални глобус, што је за њега највећи спортски успјех, мада му је жао што није био освајач олимпијске медаље за ЗОИ `84, што је тада пошло за руком његовом колеги и пријатељу Јури Франку.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић истакао је да је за организовање Трке познатих пријатеља Јахорине заслужан тимски рад Олимпијског центра, Туристичке организације Источно Сарајево, Удружења хотелијера Јахорине, све уз подршку кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика и пријатеља пројекта.

- Радујем се што је Јахорина већ у првој фази своје ревитализације доживјела велики резултат који нико није очекивао. Круна сезоне управо је трка познатих пријатеља која је још један доказ да се Јахорина вратила на мапу европских ски-центара. Највећу захвалност дугујемо предсједнику Српске Милораду Додику за његову несебичну подршку Јахорини -нагласио је Љевнаић.

Према његовим ријечима, Јахорина дугује велику захвалност Томби и Крижају на подршци и исказаном пријатељству.

Љевнаић је навео да је ове сезоне на Јахорини било више од 165.000 скијаша и да је данас 95. дан ски-сезоне.

Директор ТО Источно Сарајево Игор Тошић истакао је значај оваквих пријеката за побољшање туризма на простору Јахорине и Источног Сарајева.

Томба је у каријери освојио пет олимпијских медаља, од којих су три биле златне. У Калгарију је у слалому освојио злато, као и у велеслалому, а четири године након тога одбранио је злато у велеслалому у Албертвилу. У дисциплини слалом завршио је као другопласирани, да би у Лилехамеру 1994. године био други у слалому. На Свјетском првенству у Сиера Невади 1996. године био је први у слалому и велеслалому, а 1995. године освојио је Велики кристални глобус у укупном поретку.

Трка познатих љубитеља Јахорине биће одржана у суботу, 10. марта, на стази Пољице од 17.00 часова и окупиће истинске заљубљенике у скијање.

Планирано је да се Томба у суботу од 14.00 часова састане са предсједником Српске, а обраћање новинарима предвиђено је за 14.30 часова.

Учешће су, осим Томбе који је главна звијезда ове трке, потврдиле бројне јавне личности, међу којима су скијаш Бојан Крижај, Жана Новаковић, глумац Франо Ласић, пјевач групе Ван Гог Звонимир Ђукић, Синиша Михајловић, Горан Ђоковић, Марко Кусмук, Ана Станић, Мирослав Тањга, Веселин Јевросимовић, Михајло Пјановић, Огњен Короман, Лајла Торлак, Невен Бошковић и многи други.

Планирано је да параолимпијци Јовица Горета и Фахрудин Ћатовић буду предвозачи ревијалног спуста у формацији у којем ће учествовати чланови ски-школе Термаг.

Томба ће боравак на Јахорини искористити за дружење са обожаваоцима, а посјетиће и дјецу у вртићу Пољице.

Дружење са Албертом Томбом предвиђено је у ресторану Колиба-Термаг од 20.00 до 20.30 часова.

Пријатељи Трке познатих љубитеља Јахорине су Радио-телевизија Републике Српске, Радио Антена Сарајево, Радио Микс, Нова банка, компаније М:тел, Го про, Ап тренд маркетинг солушнс, Проинтер, Плантаже, Јелен пиво, Мајкрософт, Сони, Грација, Петрол, Форд, Компрекс, Златара Софић, Ресторан Кибе, Алфа секјурити и многи други.

Извор: СРНА