latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:13 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Учитељица из Братунца, након 25 година рада с дјецом, поново би у школу (ВИДЕО)

Након 25 година рада са дјецом, учитељица Драгица Маловић из Братунца, има само ријечи хвале за свој позив. Већ има и значајан пензионерски стаж, њени ученици су одавно остварени људи, али се она још сјећа њихових имена, склоности, шта су вољели, а шта не.
Драгица Маловић - Фото: РТРС
Драгица МаловићФото: РТРС

Драгица Маловић у Братунац је дошла из Мачве шездесетих година прошлог вијека. Образовала је неколико генерација и провела у школи више од 25 година. Не крије да би се радо вратила у учионицу.

"Ово је много добар позив. Бити с дјецом, разумјети их, доживљавати њихове радости и неуспјехе, дјеца то осјете. Треба с дјецом лијепо, али има и ситуација када мораш мало да викнеш, али ријетко. То су тако неискварене душе, само упијају оно што је добро", каже учитељица Драгица.

Пензионерске дане проводи у друштву кћерки, унука и некадашњих колегиница. Најдуже пријатељство има са учитељицом Маријом Глишић, са којом се дружи дуже од 40 година.

“Има стварно много носталгије и углавном о томе причамо. Жалимо за тим временом, дружењем. Живот у Братунцу је посебно био лијеп, окупљали смо се у том нашем хотелу, проводили доста лијепог времена уз пјесму и дружење“, прича Марија.

Учитељица Драгица рано је остала без супруга. Каже, за слогу у породици, најчешће, заслуге припадају жени. Деценијама је малишане учила како да постану добри људи, да човјекољубљем и племенитошћу остваре своје идеале. Истиче да треба бити вриједан и радишан јер само тако има напретка.

"И нека буде мир у држави, ништа нам друго не треба“, истиче Драгица Маловић.

Превлачећи прстом преко глава својих ученика на црно-бијелим фотографијама из свога албума, изговара њихова имена и прича анегдоте. Очигледно, љубав према некадашњим ученицима никада не блиједи.