latinica  ћирилица
08/03/2018 |  17:33 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Прича о женама из Херцеговине које мијењају средину у којој живе (ВИДЕО)

Осмог марта гласније и више се прича о правима жена, о њиховом положају и улози у друштву, али и оним женама које су мијењале живот својих заједница на боље. О њима је наредна прича.
Снежана Чучковић - Фото: РТРС
Снежана ЧучковићФото: РТРС

Снежана Чучковић руководи Службом за осматарње најважнијег објекта у Херецговини. Са својим тимом 24 часа дневно осматра брану Гранчарево и чува миран сан свих Требињаца. Иако је жена инжењер, на руководећој и изузетној одговорној позицији, каже да се не бори са предрасудама и да је реченицу попут оне да је "то мушки посао“ избрисала преданим радом и упорношћу.

Одговорно, истрајно и храбро биле су главне водиље и Снежани Мисити, која је својим примјером и оснивањем Удружења породица са проблемима стерилитета, првог у БиХ, рушила предрасуде и борбу за потомство учинила најважнијом задатком у Херцеговини. Борбу су започела два брачна пара, а сада их је 187 на подручју Херцеговине. Захвљујући њеном волонтерском осмогодишњем раду Херцеговина је богатија за 86 беба, а роде и даље свраћају.

Колико је тешко рушити табуе у патријахалној средини зна и Љиљана Чичковић, која је прије 16 година међу првима јавно проговорила о родно заснованом насиљу и почела борбу за права жена.

"Свака жена мора бити свјесна себе и своје снаге и могућности, а не да јој пол одређује животне улоге, већ да се сама одлучи шта ће градити и радити у животу", истакла је Чичковић.

Улога жене у 21. вијеку у неким сегментима је битно различита од оних из прошлости, док су неке обавезе и очекивања остали исти, па се од жене данас очекује да буде успјешна мајка, супруга, остварена на послу, истакнута и угледна у друштву.

Нема сумње да на жени стоји, не само кућа, већ и цијели свијет и зато заслужује да буде вољена и уважавана, свих 365 дана у години.