latinica  ћирилица
09/03/2018 |  07:34 ⇒ 10/03/2018 | 12:46 | Аутор: РТРС

"Закон о Дану Републике Српске није у супротности са Уставом" (ВИДЕО, ФОТО)

Закон о Дану Републике Српске није у супротности са Уставом – закључак је прве сједнице Тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа упућеног Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о Дану Српске.
Сједница тима за припрему одбране 9. јануара (Архив) - Фото: РТРС
Сједница тима за припрему одбране 9. јануара (Архив)Фото: РТРС

О коначном тексту одговора, Тим ће се изјаснити у уторак, 13. марта. У креирању одговора Тим ће акценат ставити на посљедњу одлуку Уставног суда, ону о 1. марту као дану независности БиХ. Стално вођење судских спорова против Српске је политички, а не правни чин са циљем њене негације, али и негације њеног статуса као државотворног дијела БиХ, закључак је сједнице.

Предсједавајући прве сједнице Тима, Миле Дмичић, рекао је да Тим припрема одговоре на све што би се на евентуалној јавној расправи на сједници Уставног суда БиХ могло да тражи од њега.

- У наредном периоду биће припремљен текст одговора о којем ће се чланови Тима изјаснити у уторак у 10 часова, за када је заказана наредна сједница. Дан Републике, како је то и законом речено је секуларни, а не вјерски празник који је настао на основу Декларације о проглашењу Републике Српске. То што се дан када се он обиљежава поклапа са даном једног вјерског празника је случајност - рекао је Дмичић.

Он је навео да 9. јануар, са историсјког и политичког становишта, није дискриминаторски за друга два конститутивна народа.

"То није дискриминишуће у односу на друга два конститутивна народа, јер су Српску стварали представници сва три народа и остали", нагласио је Дмичић.

У петак, на сједници Одбора за уставна питања НСРС одговор Тима би требало да буде усвојен, а након расправе требало би да буде упућен до 17. марта Уставном суду.

- У овом случају не важи став да суд о истој ствари не расправља два пута. Доношење закона о Дану Републике учињено је на основу уставом и законом створене основе. Вијеће народа није насшо ни у ком погледу повреду виталног и националног интереса било којег конститутивног народа - рекао је Дмичић.

Дмичић је нагласио да је Закон донесен на основу потврђене воље изражене на референдуму на који је изашло 99,81 бирача.

- Те чињенице вежу се за Устав српске и Закон о референдуму и грађанској иницијативи и оба та документа прошла су валидну процедуру. Њих је потврдио Дејтонски мировни споразум, Комисија за реформу путем права и 26-огодишња праска чињења Устава Српске. Ово је и даље политички а не правни чин, ово је и негација Републике Српске и негација статуса државотворног дијела БиХ кроз сатлно вођење судских спорова због чега је теско предвидјети исход ове приче - закључио је Дмичић.

Дмичић је додао да Вијеће народа Српске ни у ком виду није нашло повреду виталног националног интереса било ког конститутивног народа у вези са Законом о Дану Републике, те да је постојала правна, уставна и законска основа за организовање и одржавање републичког референдума на основу којег је донесен поменути закон.

Он је додао да је упориште за одржавање референдума у члану 70 и 77 Устава Републике Српске и у Закону о референдуму и грађанској иницијативи.

Сједница Тима за припрему одбране Дана Републике (Фото: РТРС)

Захтјев за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два члана Клуба Хрвата у Вијећу народа Српске. Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, којим је предсједавао предсједник парламента Недељко Чубриловић, на сједници одржаној 8. фебруара, сагласио се о потреби формирања овог тима.

Тим који чине угледни правници, припремиће одговор и евентуално учешће представника Народне скупштине у јавној расправи пред Уставним судом БиХ, потврдио је Чубриловић. 

- Поново подношење захтјева представника бошњачког народа са циљем оспоравања права Српске да доноси одлуке о својим празницима не води стабилизацији прилика у БиХ, него нас врти у круг да се не бисмо могли бавити суштинским питањима која су важна грађанима - рекао је Чубриловић за Еуроблиц.

М. Вујиновић/РТРС