latinica  ћирилица
09/03/2018 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Кошарац: Тужилаштва у БиХ немају вољу да ријеше убиство Ристе Југовића

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сташа Кошарац, изразио је огорчење и незадовољство због чињенице да већ 16 година надлежни органи, а посебно тужилаштва у БиХ не показују ни вољу ни хтијење да коначно расвијетле гнусно убиство Ристе Југовића, генералног директора Српског осигуравајућег друштва /СОД/ "Јахорина", који је убијен 10. марта 2002. године у дворишту породичне куће на Палама.
Сахрана Ристе Југовића - Фото: архив
Сахрана Ристе ЈуговићаФото: архив

"Све ове године убијеђен сам да постоји одређена врста спреге између правосудних институција на нивоу БиХ и неких других личности, блиских политици, које су се помињале у овом случају, а које коче истрагу о овом свирепом злочину", рекао је Кошарац, који већ годинама инсистира да случај ликвидације Ристе Југовића коначно буде расвијетљен, а кривци, извршиоци и налогодавци, буду приведени правди.

Кошарац је рекао да фрустрира и то што је правосуђе и даље и нијемо и слијепо на чињеницу да су се на простору Сарајевско-романијске регије десила три веома трагична догађаја, односно мучка убиства Ристе Југовића и тадашњих високих званичника МУП-а Републике Српске Срђана Кнежевића и Жељка Марковића, која још нису расвијетљена.

Према његовим ријечима, једино је у посљедњих неколико година МУП Републике Српске, односно Управа за организовани и тешки криминалитет потпуно професионално и кредибилно одрадило свој дио посла у вези са поменутим предметима, посебно у случају убиства Ристе Југовића, који су потом предати Тужилаштву БиХ.

Он сматра да убиство директора СОД "Јахорина" има политичку позадину с обзиром на то да је убијен човјек који је био на челу веома важне институције у Републици Српској, који није хтио да дозволи пљачку ове осигуравајуће куће и да је појединци искористе за своје бенефите.

Извор: СРНА