latinica  ћирилица
09/03/2018 |  18:44 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Звезда: Жалићемо се, ФСС поново увео вербални деликт

Потпредсједник Правне комисије ФК Црвена звезда Никола Думнић изјавио је да ће клуб упутити жалбу на условну суспензију коју је Фудбалски савез Србије изрекао предсједнику Светозару Мијаиловићу и оцијенио да је казна неодржива јер је њом практично враћен "вербални деликт".
Стадион "Рајко Митић" (фото: Vesti.rs) -
Стадион "Рајко Митић" (фото: Vesti.rs)

ФСС је јуче казнио Мијаиловића, као и предсједника Партизана Милорада Вучелића, због "рата саопштењима" у финишу јесењег дијела сезоне на три мјесеца условно, а казна ће бити активирана уколико понове прекршај у наредних годину дана.

"Правна комисија ФК Црвена звезда размотрила је читав случај који је покренут како против ФК Црвена звезда, тако и против предсједника Светозара Мијаиловића. На основу расположиве документације коју је Правна комисија имала, а ту спада захтјев за покретање дисциплинског поступка који је поднио Драгиша Бинић, као и изјашњење које је радио Правни тим ФК Црвена звезда, те неформалних информацијама да смо кажњени одузимањем два бода, с обзиром на то да званичну писану одлуку нисмо добили, Правна комисија ће препоручити Управном одбору да искористи сва правна средства против овакве одлуке, с обзиром на то да такву одлуку сматра незаконитом", рекао је Думнић.

Како је навео, под правним средствима подразумијева се најприје упућивање жалбе пред другостепеним органима ФСС.

"Поштујемо надлежне органе, међутим, уколико та жалба не буде усвојена, у таквој ситуацији ћемо бити принуђени да се обратимо Уставном суду Републике Србије, с обзиром на то да је ово први пут још од времена Слободана Милошевића да је у практичну примјену уведен вербални деликт."

"Правна комисија посебно жели да истакне да Устав Републике Србије гарантује слободу говора, да она само у изузетним ситуацијама може бити ограничена и то законом, никако подзаконским актом као што је то случај у члану 85 дисциплинског правилника, при чему овде нема изузетне ситуације. Другим ријечима, овакав члан 85 дисциплинског правилника је у супротности и са кривичним закоником Републике Србије и са Уставом Републике Србије и као такав никако не може правно опстати. Самим тим не може правно опстати ни одлука која је базирана на том члану."

Думнић је истакао да ће се Црвена звезда свим законитим средствима борити против такве одлуке.

"Став Правне комисије је, понављам, да је на овај начин враћен вербални деликт у нашу праксу, којег није било више од 20 година, насупрот свим европским стандардима и права на слободну критику. Свим законитим средствима ћемо се борити против овакве одлуке", закључио је Думнић.