latinica  ћирилица
10/03/2018 |  16:43 ⇒ 11/03/2018 | 13:05 | Аутор: РТРС

И даље нерјешено убиство бившег директора Јахорина осигурања, Ристе Југовића (ВИДЕО)

Навршило се 16 година од убиства оснивача и генералног директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина", Ристе Југовића.
Сахрана Ристе Југовића - Фото: РТРС
Сахрана Ристе ЈуговићаФото: РТРС

Прије десет година, истрагу у овом случају преузело је Тужилаштво БиХ, али до данас нико није оптужен за ово кривично дјело. Породица убијеног Ристе Југовића више не жели да говори за медије, а о овом случају више се не оглашавју ни из правосудних институција БиХ.

Ристо Југовић јавно је упозоравао да му је живот у опасности, али егзекуторе то није спријечило да га склоне. Успротивио се, јавно, нелегалној приватизацији СОД Јахорина.

"А ми ћемо са својим човјеком у процес приватизације и онај што је преко Дрине пренио милионе доћи ће, извадиће коју пару и купити Јахорину", говорио је Југовић.

Мучко убиство Ристе Југовића 10. марта 2002. године док је, у дворишту породичне куће на Палама, излазио из аутомобила и паљевина возила његовог сина Мире 24. новембра прошле године, готово на истом мјесту, званично нису доведена у везу.

Но, Миро Југовић од тог дана одлучио је да више јавно не говори. Уз његову сагласност, подсјећамо на дио онога на шта је протеклих година указивао...

"Шаљемо годинама десетине писама и контаката, наилазимо на унапријед припремљење отпоре и застрашивања. Понављам, једини мотив који би могао бити јесте Јахорина осигурање и њено богатство", казао је Миро Југовић.

За ранија сазнања породице да је полицијска истрага одавно окончана, потврда су смјерницама из СИПЕ да се обратимо надлежном бх. Тужилаштву.

Раније смо из бх. Тужилаштва добијали бар куртоазне одговоре о сложености предмета, те да су на њему најприје радиле правосудне институције Српске . На посљедњи упит, одговор је сасвим изостао!

"Свједоци смо да су се у јавности појављивала имена људи, који су препознатљиви и доводили су се у сумњу да знају више о тим случајевима. Нису рекли да немају утицаја на та дешавања, али су били спремни да уђу у неке тужбене процесе против оних који су то изговорили у јавном простору. До тога није дошло. Више пута сам рекао да је Тужилаштво у спрези са политиком", истакао је Сташа Кошарац предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Убијени Ристо Југовић за заслуге у стварању Српске одликован је орденом Немањића и орденом Светог Саве првог реда.

Хоће ли његови потомци дочекати истину и правду или је заиста БиХ правосуђе полуга у рукама креатора напетост и несигурности.