latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:46 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Аграрни буџет Српске ове године износиће 71 милион марака (ВИДЕО)

Аграрни буџет Републике Српске ове године износиће 71 милион марака.
Поећање подстицаја у живинарству - Фото: РТРС
Поећање подстицаја у живинарствуФото: РТРС

За производњу је предвиђено 60 милиона марака, а 11 милиона за регресирање дизела и противградну заштиту. Овогдишњи пољопривредни буџет повећан је за 20 одсто.

Повећање пољопривредног буџета Републике Српске у 2018, допринијело је и повећању подстицајних стопа у различитим гранама производње.

Из Удуржења живинара Републике Српске, кажу да не могу бити незадовљни, јер су испоштвани договори постигнути на састанку са највишим представницима власти Републике Српске.

"Послије састанка, који смо претходних дана одржали у Бањалуци са највишим представницима власти Српске, гдје је потврђено повећање аграрног буџета за неких 11 милиона, да ће то створити, боље услове, односно већи оквир за намирење подстицајних средстава, које очекују све гране произвдоње. Самим тим и и живинарств", рекао је Преграг Миличић, из  Удружења живинара Републике Српске.

У ресорном минстарству наводе и да су правлиником о подстиацијма, дефинисане и конкретне мјере за живинарство. Повећање подстицаја износиће од 16 до више од 140 одсто.

Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске каже да су премије за родитељска јата тешке линије са 62.000 подигнута на 150.000 марака.

"А рецимо за осамнаестонедјељне кокице са 160.000 на 200.000 марака и ради се дакле такође о знајчајним износима и повећањима средстава за живинарство, зашто су подршку искзали и прдставници ових удружења", истакао је Мацановић.

Поред средстава аграрног буџета од 71 милион марака, пољопривредницима су на располагању и остали извори финансирања, од средстава Владе Републике Српске и Свјетске банке за наводњавање, посредством ИРБ-а Српске и Партнер фонда за дугорочни развој, до средстава из области уређења хидромелирационих система за заштиту добара.

Све то укупно чини више од 200 милиона марака расположивих средстава за развој пољопривреде.