latinica  ћирилица
11/03/2018 |  21:52 | Аутор: РТРС

Хрватска полиција спријечила десетине тражилаца азила у преласку границе

Хрватска полиција је у протеклих десетак дана спријечила на десетине миграната са статусом тражилаца међународне заштите у Хрватској да уз помоћ кријумчара незаконито пређу границу према другим земљама ЕУ.

Посљедњи такав случај забиљежен је у петак у близини Загреба, кад су ухваћена двојица Румуна у покушају кријумчарења 24 тражиоца међународне заштите у Хрватској, пренијели су хрватски медији.

У полицији кажу да су ти случајеви доказ да добар дио тражилаца међународне заштите не жели остати у Хрватској већ да је покушавају користити као земљу транзита према другим земљама ЕУ.

Осим миграната тражилаца азила, полиција је у задње вријеме спријечила и неколико случајева покушаја пребацивања у земље ЕУ странаца који су у Хрватску ушли незаконито.

Хрватска полиција прошле године је разбила чак пет пута више ланаца кријумчарења мигрантима него двије године раније.

Прошле године је откривено 365 кривичних дјела организованог кријумчарења миграната, а у 126 случајева та су кривична дјела почињена у саставу злочиначке организације.

Годину раније забиљежено је 156 кривичних дјела, од чега 27 у саставу злочиначке организације, док 2015. службене статистике биљеже тек 68 таквих кривичних дјела, односно 27 организованих.

Извор: СРНА