latinica  ћирилица
12/03/2018 |  10:13 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Поткозарје- Проглашен први степен приправности одбране од поплава (ВИДЕО/ФОТО)

Први степен приправности - стање редовне одбране од поплава проглашен је у Приједору, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици. Водостаји Сане, Уне и Саве у сталном су порасту, а због њиховог изливања пресјечени су поједини путни правци.
Приједор - поплаве - Фото: РТРС
Приједор - поплавеФото: РТРС

У приједорским насељима Тукови, Рашковац и Брезичани заплављено је више од 100 објеката. Под водом су и велике пољопривредне површине. Приједорском Водоводу наложено је појачано хлорисање воде.

Поплаве у Новом Граду (Фото: Вељко Бабић/РТРС)

Путни правац од Приједора према Бишћанима није проходан.

Иако је на подручју града Приједора највише заплављених објеката, у сјеверозападном дијелу Републике Српске све ријеке су у порасту.

У селу Мракодол код Костајнице Стригова је поплавила једно домаћинство. Поток Тавија је у порасту, али не пријети изливањем. Уна је поплавила пољопривредно земљиште и неколико викендица, док је угрожено десетак кућа у центру Костајнице.

Због излијевања Сане у прекиду је путна комуникација Нови Град-Шућа, те Благај-Витасовци-Радомировац. У насељу Видорија има неколико заплављених кућа.

Приједор - водостаји

Ријека Сана пресјекла је пут Оштра Лука-Усорци и Мост-Усорци-Трнава. На подручју Оштре Луке излиле су се Јапра и Козица.

Уна и Сава у Козарској Дубици су у порасту.

Поплаве у Костајници

Сава је у благом порасту у Семберији, али засад нема изливања. Опада водостај Дрине, али расту притоке Саве. Надлежне службе у Бијељини прате ситуацију на терену.

Костајница - поплаве

Ријека Јошавка излила се из корита и поплавила централни дио општине Језеро. Угрожено је двадесет стамбених објеката и амбуланта. Стање је доста тешко и ако се поплавни талас настави, у овој локалној заједници планирају прогласити стање елементарне непогоде.

Републичка управа Цивилне заштите на вријеме је обавијестила локалне заједнице и њихове службе заштите и спасавања које прате ситуацију предузимајући неопходне активности.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, до 18. марта метеоролошки услови на западу и сјеверозападу Српске могу узроковати даљи раст водостаја Сане, Уне, Саве и нешто мање Врбаса.