latinica  ћирилица
12/03/2018 |  10:51 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Ђајић: Редовне плате и доприноси, смањени губици

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је Срни да се, након четири године неплаћања доприноса запосленим, у посљедњих 11 мјесеци редовно исплаћују плате и измирују текуће обавезе за порезе и доприносе.
др Владо Ђајић, директор УКЦ РС - Фото: РТРС
др Владо Ђајић, директор УКЦ РСФото: РТРС

"Тиме је испуњено оно што сам, заједно са мојим сарадницима, обећао доласком на ову дужност, а то је да ће нам приоритет представљати здравствени радници и да ћемо се борити за њихова права, услове рада и положај у друштву", рекао је Ђајић.

Он је нагласио да је осим редовности у исплати обавеза према радницима, УКЦ на крају прошле године остварио и мањи губитак у односу на 2016. годину за 1,7 милиона КМ, те да су реализоване мјере уштеде за око 300.000 КМ на мјесечном нивоу.

"Одржано је и унапријеђено функционисање цјелокупног рада и збрињавања пацијената, како редовних тако и хитних програма, а дневно се прегледа око 5.000 амбулантних и збрине око 1.000 лежећих пацијената. То све постижемо без дужих редова чекања, недостатка лијекова и објективних критика пацијената и јавности", навео је Ђајић.

Он је као веома важну истакао чињеницу да је завршено укњижење власништва над земљиштем локације хирургије у центру града на УКЦ као јединог власника.

Ђајић је истакао да УКЦ велику пажњу посвећује континуираној медицинској едукацији особља издвојивши уговоре потписане са престижном "АКК" болницом из Беча.

"То подразумијева одлазак по два наша љекара мјесечно у ту болницу, у којој су у фебруару боравила два љекара - специјалиста васкуларне хирургије и специјалиста интерне медицине, тренутно су на едукацији двојица специјалиста радиологије и едукација се наставља у наредним мјесецима. Осим тога, наше медицинско особље одлази на усавршавање и у УКЦ Љубљана, гдје се тренутно налазе помоћник генералног директора за здравствену његу и главне сестре неколико клиника", прецизирао је Ђајић.

Он је подсјетио да су крајем прошле године потписани уговори са еминентним стручњацима из Србије докторима Никицом Грубором, Радојем Симићем и Војком Ђукић, те остварена сарадња која је омогућила да се пацијенти из Српске, који су због природе болести и извођења најкомпликованијих хируршких интервенција морали одлазити у Србију, сада лијече у Бањалуци.

Ђајић је рекао да су убрзани радови на завршетку реконструкције "Сјеверног крила", те пресељење свих клиника и организационих јединица под један кров, чиме би се побољшала контрола и унаприједио рад на добробит пацијената.

Говорећи о проблему који изазива недостатак паркинга за пацијенте и запослене, Ђајић је рекао да је с циљем редуковања гужве, асфалтиран нови паркинг површине 4.000 метара квадратних иза Клинике за кожне болести.

Извор: СРНА