latinica  ћирилица
12/03/2018 |  18:45 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Мичел у Приштини: Не носим план, ту сам да подстакнем дијалог

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Вес Мичел изјавио је да подржава дијалог Приштине и Београда, и косовској страни поручио да у том процесу буде ангажованија, наводећи да ће исто то пренијети и у Београду.
Вес Мичел - Фото: Screenshot/YouTube
Вес МичелФото: Screenshot/YouTube

За наводни амерички план о четири тачке за Косово, рекао да су у питању медијске спекулације.

Амерички дипломата посјету Приштини почео је сусретом са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем. На заједничкој конференцији за медије, рекао је да је позвао овдашње званичнике да буду "ангажовани" у дијалогу са Београдом. Пренио је да нема посебан амерички план за регулисање односа Београда и Приштине.

Поручио је да је дошао да подстакне дијалог Приштине и Београда.

- Видио сам те спекулације на мом путу овдје и мислим да је то веома креативно новинарство. Нисам овдје да откријем било какав специфичан план. Оно због чега сам дошао, јесте да се Београд и Приштина ангажују на својој будућности, да разговарамо о дијалогу, о њиховом путу ка Западу. Дошао сам да о томе разговарам и овдје и у Београду - навео је Мичел.

Позвао је званичнике у Приштини да буду "врло ангажовани" у дијалогу са Београдом и да што прије ријеше споразум о разграничењу са Црном Гором.

Говорећи о трансформацији косовских безбједносних снага у војску, рекао је да САД подржавају тај процес и да ће га помоћи на свим нивоима, те да ће тај став пренијети и у Београду.

- Наравно да је потребна подршка свих заједница за уставне промејне. Нико нема право на вето што се тиче косовске безбједности - рекао је Мичел.

Рекао је да "Русија има деструктивну улогу на Балкану и да подрива демократске институције", не износећи међутим чињенице за своје тврдње.

Тачи је рекао да је Мичела обавијестио о залагању да се што прије ријеши питање демаркације са Црном Гором, те да ће то бити питање бити затворено наредних дана.

Тачи је одбацио идеје о подјели Косова и рекао да очекује америчку помоћ у потписивању правно обавезујућег споразума са Београдом.

Помоћник Вес Мичел се у Приштини састао и са Рамушом Харадинајем, сутра ће имати сусрет са представницима цивилног друштва, а онда одлази у Скопље одакле ће у Београд.

Извор: Танјуг