latinica  ћирилица
13/03/2018 |  09:20 | Аутор: РТРС

Дрецун: Америка ће наставити са једностраним приступом

Високи амерички званичник Вес Мичел дошао је да пошаље поруку да ће проблем Космета бити третиран у оквиру њиховог геополитичког сучељавања са Русијом и да ће се наставити са једностраним приступом косовском проблему, изјавио је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је рекао да је "јасно да нема `америчког пакета за Косово`" о коме се спекулисало у медијима и да је новина порука да ће САД имати активнију улогу на Косову и Метохији наредне године.

"Треба видети како ће дефинисати ту улогу. Мичел говори о потреби наставка нормализације односа Београда и Приштине, а не спомиње заједницу српских општина. Послао је поруку да нико нема права да ставља вето на трансформацију косовских безбедносних снага", рекао је Дрецун за Радио-телевизију Србије.

Он је указао да је Мичел, који данас долази у посјету Београду, показао да постоји континуитет америчке политике.

"САД су завршиле посао у Македонији, у Црној Гори, а сад је на реду Србија, да се код нас умањи утицај Русије, а то најбоље може да се уради преко косовског проблема. Није добро што се регион увлачи у то геополитичко сучељавање и није му потребно да буде на линији ватре", рекао је Дрецун.

Он је оцијенио да је амерички приступ једностран и да се не говори о малигном утицају организованог криминала на Космету.

"Сви званичници САД понављају тај однос према Русији, то је као мантра у САД. Ми као мала земља треба да се уздржимо од екстремних коментара. У наредном периоду треба да очекујемо појачавање такве реторике", рекао је Дрецун.

Извор: СРНА