latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:42 | Аутор: РТРС

Кина љута на Европску унију

Како преноси Ројтерс, позивајући се на изјаве тројице европских дипломата, постоје назнаке да би Кина могла да одложи наредни самит "16 плус 1", који је предвиђен за крај ове године у Софији, и да убудуће такве скупове одржава сваке друге године, умјесто једном годишње.
Меркел и Ли - Фото: AP
Меркел и ЛиФото: AP

Како преноси Ројтерс, позивајући се на изјаве тројице европских дипломата, постоје најаве да би Кина могла да одложи наредни самит "16 плус 1", који је предвиђен за крај ове године у Софији, и да убудуће такве скупове одржава сваке друге године, уместо једном годишње.

Могућа промјена резултат је критика које су Кини, због самита, упућене из Брисела, Берлина и неких других престоница, у вријеме када Европска унија разматра мјере за стриктнију контролу преузимања европских компанија од кинеских ривала.

Подсјећа се да су шири самити ЕУ-Кина посљедњих година постали напетији, о чему свједочи и то да са посљедња два нису издата заједничка саопштења због несугласица поводом трговине и због спорости постизања пословних споразума на самитима у постојећем формату, који су покренути 2012. године.

Извор: Б92