latinica  ћирилица
13/03/2018 |  17:08 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Србима у Врапчићима код Мостара пријети губитак имовине

Одбор за очување и повратак српске имовине у ФБиХ упозорава да би српско становништво због неинформисаности могло да у оквиру пројекта регистрације некретнина у ФБиХ остане без власништва над некретнинама у катастарској општини Врапчићи код Мостара.
Врапчићи код Мостара (Фото:glassrpske.com) -
Врапчићи код Мостара (Фото:glassrpske.com)

Члан овог одбора Ђорђе Радановић појашњава да скоро нико од Срба који имају имовину у Врапчићима, од којих већина од протеклог рата не живи у том селу, није информисан о спровођењу пројекта. Проблем је што из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове никога о томе не обавјештавају лично и на кућне адресе, као што ради Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у Републици Српској.

ФБиХ до половине ове године спроводи пројекат бесплатне регистрације, чији је циљ да катастарске евиденције буду усклађене са грунтовним, а они који су пропустили регистрацију могли би да имају велике проблеме са власништвом над имовином. "Глас Српске" је раније писао да је у проблему и породица предсједника Србије Александра Вучића, која није обавијештена о регистрацији, а након спровођења пројекта у Чипуљићу код Бугојна у земљишно-књижном улошку за њихову имовину нема власничког листа, што онемогућава располагање том имовином.

"Одржаћемо састанак да бисмо покушали предуприједити ситуацију у Врапчићима каква је била у Чипуљићу", каже Радановић.

У Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове најавили су успостављање и замјену земљишне књиге за катастарске општине Врапчићи и Родоч. Истакли су да је оглас објављен на интернет страници и огласној табли Општинског суда у Мостару, у листовима "Дневни аваз" и "Вечерњи лист", те у службеним гласницима БиХ и ФБиХ.

Извор: Глас Српске