latinica  ћирилица
13/03/2018 |  18:27 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

ПД Семберија упутила отворено писмо градоначелнику Бијељине (ВИДЕО)

Синдикална организација Пољопривредног добра Семберија упутила је отворено писмо градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу, у којем га оптужују да дезинформацијама у медијима о земљишту које користи ово добро угрожава његово пословање и судбину 150 радника.
ПД Семберија - Фото: РТРС
ПД СемберијаФото: РТРС

Једно од отворених питања ове синдикалне организације је судбина закупа 240 хектара пољопривредног земљишта у власништву Владе.

Општина је требало да распише јавни позив, али је ова одлука скинута са дневног реда на посљедњој сједници градске скупштине.

Предсједник синдикалне организације ПД "Семберија" одбио је да појасни на који начин бијељински градоначелник угрожава рад овог пољопривредног гиганта, како су навели у отвореном писму и каква су њихова сазнања о људима блиским градоначелнику који, како наводе синдикалци, 240 хектара обрадивог земљишта у својини Републике Српске, користе без накнаде.

Градоначелник одговара да је земља у власништву Владе Српске и да с њом не располаже локална заједница.

"Да неко користи ту земљу, откуд ја знам, туђа земља и неки моји миљеници, опет прича глупости и лаже. Не знам уопште, не знам ко су људи – како ја могу неком дати или узети земљу, која се води на Министартсву пољоприивреде", објашњава Мићић.

Међутим, закуп овог земљишта је, подсјећамо, била врућа тема посљедње сједнице Скупштине града Бијељина, када је са дневног реда повучена одлука о расписивању јавног позива о издавању у закуп, што је обавеза локалне заједнице.

"На приједлог једног броја људи, који су јуче били код мене и на колегијуму гдје су утврђене неке неправилности, око правилника које је подржао министар, гдје се ограничава ко је са стручном спремом, гдје предност имају неки људи. Ја сам одлучио да не иде на дневни ред одлука о расписиванју јавног позива за додјелу земљишта пољоприврденицима из разлога што хоћу да утврдим шта је права истина", истакао је Мићић.

И опозиционе странке у Бијељини прозвале су Градску управа и Скупштину града Бијељина да коче поступак и злоупотребљавају давање у закуп поменутог пољопривредног земљишта.

 

Славиша Цацановић из Покрета Успјешна Српска каже да су иза њега пољопривредни производјачи, који траже да се та земља додијели по правилима, Правилник је јасан, ту нема ни по баби ни по стричевима.

Нејасноће око Правилника градоначелник Мићић је дефинитивно разјаснио прије неколико дана током разговора са ресорним министром о изградањи насипа на Дрини, с обзиром да је у саопштењу Министарства наведено да ће Градска управа у Бијељини у најскорије вријеме расписати јавни позив за додјелу 234 хектара пољоприврденог земљишта, што је Мићић и потврдио и најавио усвајање одлуке на наредној сједници Градске скупштине.

Остаје нејасно шта је у свему томе интерес Пољопривредног добра "Семберија" с обзиром да се додјела овог земљишта не односи на правна лица него, на пољопривредне произвођаче.