latinica  ћирилица
13/03/2018 |  20:36 | Аутор: РТРС

Укида се "национални кључ", у АБА само по заслугама!

На Скупштини регионалног кошаркашког такмичења одлучено је да пласман у националном шампионату неће доносити аутоматски пласман у Прву АБА лигу.
АБА лига - Фото: илустрација
АБА лигаФото: илустрација

Од сезоне 2018/2019 друштво најбољих клубова региона чиниће као и до сада 12 тимова, али ће истовремено бити укинут "национални кључ" и екипе ће се рангирати само по учинку у двије лиге под окриљем АБА.

То практично значи да пут до елите долази искључиво освајањем Друге АБА лиге, што у овом тренутку Србији отвара могућност да буде прва земља, сходно новој одлуци, са максималних пет представника у борби за Евролигу.

"Последњепласирани тим Прве АБА лиге у сезони 2017/2018 губи право учешћа у сезони 2018/19, а то мјесто припада шампиону Друге АБА лиге који остварује директан пласман у Прву АБА лигу. Такође, од сезоне 2018/2019 претпосљедњи тим Прве АБА лиге и другопласирани тим Друге АБА лиге играће бараж за пласман у Прву АБА лигу у сезони 2019/20. Играће се по систему најбољи у три утакмице, а предност домаћег терена имаће тим из Прве АБА лиге", наводи се на сајту регионалног такмичења.

По усвојеном критеријуму, у сезони 2018/2019 у Првој АБА лиги учествоваће: Будућност, Цедевита, Цибона, Црвена звезда, ФМП, Игокеа, Мега Бемакс, Морнар, Партизан, Олимпија, Задар и шампион Друге АБА лиге (побједник фајнал-фора у Чачку).

Клубови који испадну из АБА лиге један имају загарантовано мјесто у Другој АБА лиги, док ће се остали учесници АБА лиге два одређивати на основу резултата у националним шампионатима. Свака земља ће имати по два представника у другом по рангу такмичења.

Умјесто фајнал-фора, од сезоне 2018/2019 шампион Друге АБА лиге одређиваће се у плеј-офу у коме ће учествовати четири најбољепласирана тима из лигашког дијела такмичења. Посљедњепласирани тим Друге АБА лиге у сезони 2017/18. губи право учешћа у њој у сезони 2018/2019 без обзира на пласман у националном шампионату.

Према одлуци Скупштине, усвојени систем такмичења неће се мијењати закључно са сезоном 2024/25, осим у случају значајних промјена у европској кошарци.

Скупштина АБА лиге је, такође, констатовала висок ниво квалитета у актуелној сезони Прве и Друге АБА лига, као и да је урађено све како би борбе за трофеје представљале круну сезона.

Извор: Б92