latinica  ћирилица
13/03/2018 |  20:39 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

На подручјима која контролише ИСИЛ, најмање 60 дјеце џихадиста из БиХ

Према подацима Министарства безбједности БиХ, доступне обавјештајне информације указују на то да се у редовима разних радикалних исламистичких група и организација на Блиском истоку и даље налази најмање 108 држављана БиХ, међу којима има велики број дјеце.

Најмање 54 држављанина БиХ погинула су до сада у Сирији и Ираку борећи се у редовима тзв. Исламске државе, сазнаје "ЕуроБлиц". Након што су поједини портали објавили да су у Сирији услед напада дрона недавно погинули злогласни исламисти Инес Миџић из Бихаћа и Насер Арнаут из Сарајева, извори "ЕуроБлица" из безбедносних кругова откривају да је послије Миџићеве погибије на територији под контролом ИСИЛ - а остало да живи његово четворо дјеце.

"У Сирију је од 2013. године отишло 29 брачних парова из БиХ. Сви ти парови углавном потичу из вехабијских комуна као што су Ошве и Горња Маоча. Међу дјецом које су ти исламски фанатици повели са собом у Сирију налазиле су се и бебе старе само неколики мјесеци. Осим оних који су комплетне породице одвели да живе у Сирији, постоји и одређени број оних који су се тамо поново оженили и добили нову дјецу" - истичу извори листа.

Извори "ЕуроБлица" тврде да је број дјеце џихадиста из БиХ у Сирији најмање 60, као и да је својеврсни рекордер  извјесни Мухарем Џинић из вехабијске комуне у Ошвама, који је са својом шеријатском супругом у Сирију одвео и њихово деветоро дјеце. Овиу извори подсјећају да су бројне стране ТВ станице прије неколико година објавиле документарац о више десетина бошњачке дјеце које су родитељи одвели у Сирију. На снимцима се виде плавокоси малишани како на бошњачком језику позивају муслимане из БиХ да се придруже џихаду.

Стручњак за безбједност, Џевад Галијашевић, тврди да се међу радикалним исламистима из БиХ посебно истиче некадашњи вођа комуне у Горњој Маочи Нусрет Имамовић који је догурао до шеријатског војног судије у Идлибу. Ангажован је у Ал Нусра фронту, војном крилу Ал Каиде. У Сирију је одвео и неколико својих супруга и бројну дјецу из тих бракова - каже Галијашевић.

Извор: Блиц