latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:07 | Аутор: РТРС

Соларна олуја стиже до Земље

Америчка свемирска агенција НАСА уочила је соларну олују која се креће према Земљи. Примијећене су дијве "соларне бакље" које су еруптирале са Сунца.
Сунце (илустрација) -
Сунце (илустрација)

Олуја ће данас погодити Земљу, што би могло да изазове проблеме у раду сателита и снабдијевању електричном енергијом, пише британски Мирор.

Очекује се и да ће олуја довести и до појаве задивљујућих призора поларне свјетлости, које ће имати прилике да виде становници Шкотске, сјеверног дијела Енглеске и сјевера САД.

Соларна олуја је настала прошле недјеље, послије велике експлозије у Сунчевој атмосфери, послије чега је "испустила" бакље које се крећу кроз свемир, али и према Земљи.

Долазак соларне олује поклапа се са формирањем пукотина у Земљином магнетном пољу, које се формирају током равнодневнице 20. марта и 23. септембра сваке године. Те пукотине слабе природну заштиту наше планете од честица које могу да изазову проблеме уређајима, као што су GPS системи за навигацију и радио сигнали.

НАСА планира да током лета лансирати летјелицу "Parker Solar Prob" која би требало да се што је могуће више приближи Сунцу, са циљем да истражи Сунчеву атмосферу и експлозије које се догађају на његовој површини и које стварају соларну олују.

Извор: Б92