latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:17 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Липицанери - коњи за параде и свечане тренутке (ВИДЕО)

Липицанери су свјетски позната раса словеначких коња који су одгојени у крају Липица. Ова раса је настала крајем 16. вијека, а основу за узгој липицанера дали су домаћи планински, те шпански и наполитански, али и арапски коњи. Наглашене љепоте, ти коњи углавном се користе за параде и свечане тренутке.
Липицанери - Фото: РТРС
ЛипицанериФото: РТРС

Липицанер се већ изгледом разликује од осталих коња. Висина гребена код липицанера је 154 центиметра, а просјечна тежина око 500 килограма. Липицанер има високо насађен врат, мало улегнута леђа, овалне и дуге сапи обрасле мишићима. Ноге су му чврсте с малим копитама. Реп и грива имају фину и богату длаку.

Липицанер је послушног темперамента и веома лако учи. Оно што овога коња карактерише и издваја од других је његов препознатљиви ход са високом акцијом ногу.

1946. године у ергелу "Вучијак" у Прњавору је први пут уведено 13 грла. Неки од коња су били из народног узгоја, а први пастув Наполитано био је заробљен у рату и једно је од првих грла ове ергеле. Од 1946. године ергела Вучијак прошла је кроз разне реорганизације, било је и добрих и лоших времена, али је, кажу нам запослени, вријеме да опет постане оно што је била у старој Југославији.

Ергела "Вучијак" данас броји око стотину грла.

2015. године Влада Републике Српске купила је ергелу и од тада је главни финансијер. Запослени кажу да су услови нешто бољи, али има још много тога да се уради, поготово када је ријеч о здрављу коња.

Забрана извоза коња у Босни и Херцеговини је највећи проблем, како због зараде и развоја коњушарства, тако и због размножавања. Врхунски расни коњ је често скупљи и од авиона, а ергела "Вучијак", нажалост, нема могућност продаје.

Оно што би можда и највише помогло развоју ергеле је отварање коњичког клуба. Ипак, управа ергеле каже да је ова идеја далеко од реализације.

До данас је одржано пет линија липицанера: плуто, наполитано, конверзано, маестозо и фејвори. 1816. своју крвну линију овдје је засновао и арапски коњ сиглави.

Ждријебе липицанера је увијек тамне боје, међутим, само мали проценат ждребади остаје таман.

Липицанер се често појављује у филмовима. Својих пет минута славе добио је у холивудском филму "Црвена плима", гдје на запрепашћење познавалаца ове расе Дензел Вошингтон и Џин Хекмен расправљају о поријеклу липицанера, обојица погрешно тврдећи да је раса настала у Португалу, односно Шпанији.

Липицанер је и један од мотива на словеначким кованицама евра, а у новим приједлозима за заставу ове државе је и тробојка и липицанер.