latinica  ћирилица
14/03/2018 |  10:07 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Усташе које су бјежале "пацовским каналима" - борци за слободу?!

Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић назвала је усташке бјегунце који су такозваним пацовским каналима бјежали за Аргентину након слома фашистичке Независне Државе Хрватске - "Хрватима који су нашли слободу".
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

Китаровићева је током посјете Аргентини поручила да су "након Другог свјетског рата многи Хрвати управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе у којем су могли свједочити своје домољубље и истицати оправдане захтјеве за слободу хрватског народа и домовине".

Хрватски историчар Твртко Јаковина сматра да је ријеч о скандалозној изјави.

"Предлажем да у амбасадама САД и Њемачке прегледају њене изјаве, јер нам оне кваре односе са тим и многим другим земљама", истиче Јаковина.

Он напомиње да у Аргентини постоје стара и нова емиграција.

Стара је дошла на прелазу из 19. у 20. вијек и прије Другог свјетског рата.
Али, они који су побјегли након Другог свјетског рата такозваним пацовским каналима, попут поглавника Анте Павелића и усташких функционера или Адолфа Ајхмана, били су фашистички злочинци.

"Предсједница мисли да је тамо цвјетало цвијеће, али Аргентина је тада била војна диктатура генерала Хуана Перона и није било демократије, али је било много сличности са Мусолинијевом Италијом, у којој је Перон био војни аташе", каже Јаковина, преносе хрватски портали.

Китаровићева се у више наврата "удварала" десничарским гласачима, па је бранила усташки поздрав "За дом спремни!", давала интервјуе радикално десним медијима који промовишу усташку идеологију и извињавала се због српских чоколадица у Хрватској.