latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:41 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Коротков: Мумије личе на људе, али нису хомосапиенси

Професор Константин Коротков са Националног истраживачког универзитета у Русији проучио је мумије које су пронашли археолози у Перуу и утврдио да нису људског поријекла.
Чудновате тропрсте мумије - Фото: Screenshot/YouTube
Чудновате тропрсте мумијеФото: Screenshot/YouTube

Костури имају три прста, хуманоидног су облика, али не припадају људској, односно хомосапиенс врсти и стари су више од шест и по хиљада година.

"Свака од малих мумија има двије руке, двије ноге, главу, два ока и уста. Користећи технологију магнетне резонанце, костури су скенирани. Узорци ткива открили су њихову биолошку природу, а хемијски састојци упућују на то да је ријеч о људској материји.

Скенирани ДНК налази се у 23 пара хромозома, колико их има и у ћелијама човјека. Сва четири костура су мушка и у себи имају ипсилон хромозом. Чини се да је ријеч о људским костурима, међутим, они то нису", прецизира Коротков.

Иако су неки научници окарактерисали ове мумије као лажне, још један специјалиста за костуре Едсон Виванко проучио је њихове остатке и утврдио да тијела изгледају реално.

"Постоји много индикатора према којима можемо закључити да су тијела реална. Било би врло тешко рекреирати костуре са оваквим карактеристикама. Тренутно проучавамо доступне доказе.

Досад нисмо успјели пронаћи ништа што би упућивало на то да је ријеч о лажним костурима, чак ни на то да су на било који начин модификовани. Заправо, имамо много више доказа којима можемо доказати да су костури прави, а не лажни", истиче Виванко, а преносе научни портали.

Извор: СРНА