latinica  ћирилица
14/03/2018 |  14:17 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Постигнут споразум о власничком удјелу у Гас промету (ВИДЕО)

Министри енергетике Репбулике Српске Петар Ђокић и Србије Александар Антић постигли су данас договор да Влада Србије ускоро размотри приједлог споразума између гасних компанија "Србијагас" и "Гас промет Републике Српске", који ће регулисати питање имовине "Србијагаса" на простору Српске.
Ђокић и Антић - Фото: СРНА
Ђокић и АнтићФото: СРНА

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је послије састанка коме су присуствовали и директори гасних компанија Србије Душан Бајатовић и Српске Миломир Драганић да је споразум правично разријешио питање власничког удјела обје компаније.

"Обје компаније су унутра у одређеним удјелима и на тај начин може се приступити уређењу односа на гасном тржишту БиХ имајући у виду да би таквим споразумом дефинитивно и `Гаспромет` био другачије легитимисан као компанија која наступа у гасним активностима на простору Републике Српске односно у оквиру гасних активности у БиХ", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, данас је договорено и да се иницирају састанци регулатора Србије и Републике Српске, који би требало да дефинишу питање накнада за промет гаса у оквиру гасне инфраструктуре на дијелу гасовода који повезује Србију и Републику Српску.

"Сада имамо ситуацију да имамо обавезу да неки гасни оператери два пута плаћају те накнаде и то је питање једино могуће ријешити јасним ставом оба регулатора и очекујемо да ће ускоро имати могућност да се састану", рекао је Ђокић.

Он је поручио да Република Српска жели да ради на развоју свог гасног тржишта уз пуну подршку Владе Србије и учешће "Србијагаса", истичући да Српска има стратегију сектора енергетике која укључује и гасификацију Републике Српске.

"Сматрамо да је то једини и најбољи пут како бисмо могли да у наредним годинама интензивирамо активности око изградње и гасовода у Републици Српској, односно гасификације већег дијела Српске имајући у виду да је гас енергент будућности", рекао је Ђокић.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о заједничким пројектима градње нових хидроелектрана на Дрини, договореним на заједничком Енергетском комитету Србије и Републике Српске, истичући да су они не само економски исплативи, него и доприносе чвршћем повезивању Србије и Српске.

Ђокић је истакао и да Република Српска интензивно ради на пројекту хидроелектране "Бук Бијела", чија ће градња почети средином ове године, али да припрема и друге енергетске објекте и искрено жели да са Србијом буде партнер у њиховој реализацији.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да се Влада Републике Српске сагласила са потписивањем споразума који ће регулисати односе и власничку структуру у оквиру "Гаспромета" између Републике Српске и Јавног предузећа "Србијагаса".

"Информисани смо да су две компаније усагласиле те односе, да је Влада Републике Српске дала сагласност на потписивање таквог споразума и Влада Србије ће у наредних неколико недеља размотрити то питање, што је предуслов за потписивање уговора", додао је Антић.

Он је навео да је данас разговарано и о енергетским пројектима "Србијагаса" - гасној интерконекцији са Бугарском, проширењу гасног складишта "Банатски двор" и пројекту новог гасног транспортног система од границе са Бугарском према граници са Мађарском који би обезбиједио транзит већих количина гаса кроз Србију, као и импликацијама на Републику Српску.

"Све то ствара додатну енергетску сигурност и за Србију и за Српску, наравно и БиХ, а омогућиће потпуно развијање гасног тржишта и значајно повећање потрошње гаса у Републици Српској. У свим плановима постоји значајан сегмент пажње који је усмерен према Српској и јачању капацитета према Републици Српској", рекао је Антић.

Он је истакао да Република Српска има веома амбициозне планове за развој гасног система које подразумијевају повећање испорука гаса из Србије.

"Заједничке процјене су да ће у наредном периоду бити потребно повећање капацитета за испоруку гаса из Србије на 600 милиона метара кубних на годишњем нивоу, уз опцију да се то повећа и на 800 милиона метара кубних за Републику Српску", рекао је Антић.

Република Српска сада преузима из Србије око 70 милиона метара кубних гаса на годишњем нивоу, а за цијелу БиХ из Србије се, преко Српске, преузима око 250 милиона метара кубних гаса.