latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:16 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Ђокић-Поповић: Треба искористити могућност огромног руског тржишта

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетили су данас штанд Привредне коморе Српске у овиру изложбе "Експо Русија-Србија 2018" у Београду и поручили да огромно руско тржиште даје велике могућности за пласман производа Србије и Српске, што треба искористити.
Београд- Ђокић и Поповић посјетили штанд Привредне коморе Српске - Фото: СРНА
Београд- Ђокић и Поповић посјетили штанд Привредне коморе СрпскеФото: СРНА

Поповић је истакао да ова изложба нуди могућност да се покаже шта то Српска нуди.

- Република Српска је наша Република. Најважније је да потенцијал малог и средњег бизниса има могућност да покаже овде шта се све производи и у Републици Српској и Србији и да искористимо огромно руско тржиште да пласирамо производе - рекао је Поповић новинарима из Српске у Београду.

Он је нагласио да је сигуран да је извоз прехрамбених производа велика шанса.

- Сигуран сам да и из Републике Српске, ево сада смо баш разговарали са министром Ђокићем, постоји једна ниша прехрамбених производа која сигурно може да се извози, не само у Санкт Петербург и у Москву, него у руске регионе, гдје се велики дио увози из ЕУ, Африке, Азије, а Република Српска још није присутна у том сегменту - рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, треба искористити потенцијал, присуство министра Ђокића на изложби, као и одличне односе које предсједник Српске Милорад Додик има са руководством Русије, да и мали и средњи бизниси из Српске крену ка овом захтјевном, али Србима врло наклоњеном руском тржишту.

- Желим свима да успоставе добре односе и са моје стране, као члан Мјешовите српско-руске комисије који је спреман да помогне свим привредницима из Српске - рекао је Поповић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић указао је да је за Српску представљање на изложби "Експо Русија-Србија 2018" значајније тим више што се односи са Руском Федерацијом стално развијају и имају тенденцију раста, како у сфери економских односа, тако и у сфери политичких односа.

- Нама је циљ да то унаприједимо у наредним годинама и путем ове изложбе Република Српска јасно показује своју оријентацију ка свестраној сарадњи. Имамо економску сарадњу и она је у овом моменту позитивнија у корист руске стране у погледу трговинске размјене вриједности. Далеко више увозимо него што извозимо, али је руско тржиште спремно да прихвати бројне производе из Српске и да повећамо размјену на начин да се она ту негдје уједначи у погледу увоза и извоза - рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је заинтересованост за сарадњу обострана.

Ђокић је овом приликом најавио да ће Српска до краја априла потписати билатерални споразум са руском облашћу Нижњи Новгород, те да ће то отворити могућности за сарадњу и подсјетио да су ти споразуми раније потписани за областима Санкт Петербург и Москва.

Он је указао и да ће почетком априла Српска имати завршне разговоре са руском компанијом ОВК и да ће закључити уговор о ремонту хеликоптерских мотора и стећи неопходну лиценцу, што ће бити од великог значаја за Ваздухопловни завод Орао у погледу његовог даљег развоја.

- Преговарамо интензивно са Владом Србије да се Орао власнички трансформише, да Влада Србије или адекватна компанија стекне власништво, али је за нас најзначајније да он остане у својим капацитетима јер ће на тај начин добити развојну шансу и Орао и Република Српска - рекао је Ђокић.

Ђокић сматра да треба појачати напоре у области прехрамбене индустрије и констатовао да је то велика шанса за Српску на руском тржишту.

- На нама је да се боље организујемо, да организујемо производњу која ће бити већа по обиму, јер је руско тржиште огромно. Нама треба боља организација, више производа, а Русија је спремна да то прихвати. Такође, можемо бити важан мост европским компанијама које желе сарадњу са Русијом, а тај мост треба на најбољи начин искористити - закључио је Ђокић.