latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:28 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Бјелогрлић: Основати филмски центар Српске

Српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић оцијенио је да је неопходно формирање јасног културног простора Републике Српске са центром у Бањалуци, те истакао да би томе значајно допринијело да се оснује филмски центар Српске.
Драган Бјелогрлић на јавној трибини покрета Позитивне снаге Српске, у Бањалуци - Фото: СРНА
Драган Бјелогрлић на јавној трибини покрета Позитивне снаге Српске, у БањалуциФото: СРНА

Бјелогрић је напоменуо да би то била институција која би финансирала кинематографију Републике Српске, која има велики потенцијал, те да је себи дао задатак да у наредном периоду оствари ту иницијативу.

- Већ 20 година имате Факултет драмских умјетности, који школује кадрове који немају посла. Потребно је то системски уредити, јер постоји логистика, као и воља људи из филмског центра Србије да дођу овдје и помогну да се та институција оснује - рекао је Бјелогрлић у Бањалуци, уочи јавне трибине коју је организовао покрет Позитивне снаге Српске.

Он је додао да је потребно радити и на развоју музичке и књижевне сцене, јер је очување културног идентитета један од начина да народ буде препознат и да млади не одлазе са ових простора.

Бјелогрлић каже да је српски народ увијек у одређеној мјери окренут ка очувању своје културе и историје, али да, с обзиром на то какву историју и насљеђе има, није урађено довољно у том правцу.

- Данас се на своју историју можете враћати на различите начине, а један примјер је и серија "Сенке над Балканом" која је на другачији начин ушла међу људе и заинтересовала их за многе историјске догађаје и личности о којима нису ништа знали - рекао је Бјелогрлић.

Историчар Предраг Марковић истакао је значај Бањалуке "као западне престонице српског народа".

- Можемо да се културно ујединимо и имамо заједничке културне и образовне пројекте, без обзира на диктат великих сила. Не знамо да ли ћемо и када моћи да живимо у истој држави, али зато можемо имати заједничку културу - рекао је Марковић.

Представник Позитивних снага Српске Далибор Рачић рекао је да Покрет има у плану да студентима представи још значајнх познатих личности из различитих области, који имају богато искуство.

- Циљ нам је да код младих пробудимо позитивну енергију и потенцијалну снагу која може донијети промјене. Ова земља, уз богату историју и традицију, има перспективу - нагласио је Рачић.

Извор: СРНА