latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:47 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Почетак рада суда за злочине терористичке ОВК све ближи

Специјални суд пред којим ће се, за ратне злочине, судити припадницима тзв. ОВК акредитовао је 40 адвоката, чиме су окончане све припремне радње за почетак рада трибунала, више од седам година пошто је објављен извјештај специјалног известиоца Савета Европа Дика Мартија и три године од када је суд званично формиран.
ОВК - Фото: РТРС
ОВКФото: РТРС

Адвокати чија се имена налазе на тој листи акредитовани су за заступање осумњичене, оптужене, жртве или било кога другог ко има право на правно заступање пред судом. Међу адвокатима који су лиценцирани за рад у Специјалном суду су и некадашњи бранилац убијеног Оливера Ивановића, адвокат Небојша Влајић, као и Лука Мишетић, који је водио одбрану хрватског генерала Анте Готовине пред Трибуналом у Хагу.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је 2015. године како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и послије рата на Косову. Истрага о тим злочинима почела је послије извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија.

Прве оптужнице тог трибунала бучно су најављиване за средину фебруара, али су се гласине о почетку рада суда нагло утишале после контроверзног одласка главног тужиоца Дејвида Швендимена. Американац је британском "Гардијану" рекао да из суда одлази због "инерције Стејт департмента" који се оглушио о његов захтјев да му мандат буде продужен до 2020. године, односно до окончања процеса пред Специјалним судом.

Почетак рада суда додатно је успорила иницијатива 43 посланика косовског парламента који су тражили укидање тог трибунала.

Извор: РТС