latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:14 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Изградња нових студентских домова у И. Сарајеву поново актуелна (ВИДЕО)

Изградња нових студентских домова у Источном Новом Сарајеву поново актуелна!
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Због лоших услова за смјештај у павиљону на Електротехничком факултету представници Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву и Уније студената Републике Српске захтјевају хитан састанак са предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић и надлежним министрима.

Одговор из Владе очекују до краја идуће седмице, а у противном, кажу, искористиће све демократске методе у борби за бољи стандард студената на Универзитету у Источном Сарајеву.

Из ресорног министарства подсјећају на континуитет улагања у студентски стандард на оба универзитета.

Услови заиста лоши, просторије некадашњеих лабораторија ЕТФ преграђене гипсаним преградама, стар и неадекватан намјештај, тек три мокра чвора на близу 200 студената и све у поткровљу, које мјестимично и прокишњава.

Али, осим Вукашина Сташевића, предсједника студентског парламента ЈУ Студентски центар Лукавица, нико од студената смјештених у овом дому, не жели да говори.

Уз подршку Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву и Уније студената Републике Српске студенти се надају и разумјевању колега са Универзитета у Бањалуци.

"Студенти оба универзитета заједно рјешавају проблеме. Вјерујем да ће нас подржати, јер наше је стање пуно горе", каже  Милан Милишић предсједник Уније студената Српске.

Душан Симанић предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву истакао је да је њихов став јасан.

"Универзутет у Источном Сарајеву не смије се сматрати Универзитетом другог реда. Искрено се надам да ће Влада схватити наше захтјеве озбиљно", наводи Симанић.

Свјесна тешких услова у којима бораве студенти, директорица ЈУ Студентски центар Источно Ново Сарајево Александра Бјелица указује и на велике, али и узалудне трошкове у оронули објекат.

Напомиње, пројекат новог дома одавно је спреман, као и да је о актуелним иницијативама студената нико није обавјестио.

"Нису ме позивали, обраћали се, нити упутили било какав захтјев. Ни да обиђемо заједно те просторије", коментарише Бјелица. 

Осим изградње студентских домова, студенти потенцирају и смјештај Ректората, као и премијештање Факултета физичког васпитања и спорта из Стамбулчића у просторије бившег Студентског дома на Корану на Палама, у чију адаптацију је такође потребно уложити одређена средства.

Из Владе Српске напомињу, да је у протеклом периоду уложено око 30 милиона марака у изградњу и опремање три нова студентска дома у Бањалуци, Фочи и Палама, те да је обезбијеђен модеран смјештај за око 1.200 студената.