latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:45 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Ђорђу Нешићу додијељена Дисова награда

Дисова награда за 2018. годину додијељена је Ђорђу Нешићу, једном од најбољих савремених српских пјесника. До сада је објавио осам књига и добио висока књижевна признања - Бранкова награда, Плакета Сарајевских вечери поезије, награда "Лаза Костић", Жичка хрисовуља, Змајева награда.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Живећи у специфичним околностима и ослањајући се на српску књижевност од барока до данас, Ђорђе Нешић је постао пјесник који у правом смислу ријечи изражава све димензије националне судбине.

Иако је у првим књигама био близак неоавангардном пјесничком изразу, Нешић је 1995. године направио поетички заокрет, окренувши се традиционалним пјесничким облицима и тематици која је најподеснија да изрази једну апартну и егзистенцијалну и колективну позицију, наводи се у саопштењу жирија.

Његово мјесто у савременој српској књижевности је, по мишљењу жирија Дисове награде, утолико особено што је он можда једини успио да у пјесничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ изван своје матичне државе.

Ђорђе Нешић (Бијело Брдо, 1957) дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Члан је Одбора САНУ за динамику климатског система Земље и дјело Милутина Миланковића. Живи у Бијелом Брду и Сомбору.

Прва Нешићева књига "Црв сумње у јабуци раздора" објављена је 1985. године. До сада је објавио осам књига пјесама и ушао у ред најбољих савремених српских пјесника.

Извор: Агенције